LJUBAV PREMA PLAVCIMA

Beogradski stomatolog Miroslav Žunjić kaže da svaki čovek osim posla mora da ima i neki hobi. Već sedam godina sakuplja gumene Štrumpfove i jedan je od najvećih kolekcionara u Srbiji. Ali ne samo da sakuplja „plavce“, već ih sa sobom vodi i na putovanja.

 

U Miroslavljevoj kolekciji nalazi se više od 600 Štrumpfova.

miroslav žunjić

„Ja sam počeo da sakupljam pre sedam ili osam godina Štrumpfove, a inače sam prva dva-tri Štrumpfa kupio još 1981. godine u Trstu sa tadašnjom devojkom, a današnjom suprugom. Imao sam jedno 7-8 komada, pa sam potom na njih zaboravio i prestao sam da ih sakupljam“, seća se stomatolog i kolekcionar Miroslav Žunjić.

Omiljenim igračkama vratio se tek nedavno. I to kada ih je njegov sin prerastao. Tada je odlučio da se sam igra Štrumpfovima i proširi kolekciju retkih primeraka.

Dva najstarija Štrumpfa koja ima su iz 1965. i iz 1966. godine. Jedan je bubnjar, a ovaj drugi je sticajem okolnosti zatvorenik.

U detinjstvu nije pasionirano sakupljao igračke, ali zato pred penzionerske dane Veliki Štrumpf, Gargamel, Mazalo i ekipa u njegovom domu zauzimaju posebno mesto.

Ističe da ga je kod ovih igračaka prvo privukao dizajn. „Ja sam ljubitelj i slikarstva, a drugo, njih izlazi 10-15 godišnje, tako da je to komforno, a nije ni skupo“, kaže Žunjić.

Jedna gumena igračkica u prodaji košta između četiri i pet evra. Sakuplja samo plavce, koje proizvode dve nemačke firme.

„Meni fali još 20 Štrumpfova. Sada sam ih naručio u Belgiji, u jednom gradu kod Genta dve sestre održavaju dva puta godišnje berzu Štrumpfova, i moj prijatelj koji tamo živi otišao je i kupio mi je 10 komada i sada treba da mi pošalje“, priča Miroslav.

Štrumpfovi stigli i do Svete gore

Miroslav je jedan od dvoje najvećih kolekcionara Štrumpfova u Srbiji. U potrazi za njima obišao je svet.

„Štrumpfove kupujem u prodavnicama, a mogu da se nabave na buvljacima ili kupujem od ljudi koji su ih negde našli ili njihova deca koja su ih imala i koja su prerasla. Takođe, imam sreću da poslednjih 20 godina idem često u Francusku, posećujem Ženevu i onda odem na njihove buvljake i tamo nađem“, kaže ovaj kolekcionar.

Štrumpfovi su se najpre pojavili u stripu u Belgiji pedesetih godina prošlog veka. Prvi crtani film emitovan je 1961. godine. Miroslav tvrdi da, uprkos njihovoj starosti, njihova popularnost u svetu ni danas ne opada, kao i da se Štrumpfovi i te kako razumeju u savremenu nauku, ekonomiju, sport.

„Najinteresantnije je da oni proizvode i da prate sve događaje koji se dešavaju u svetu. Evo sada će u sledećoj godini biti Štrumpfovi fudbaleri, bili su i istraživači. Bili su i teniseri. Postoje sve profesije“, prepričava Miroslav.

Osnovao je i Klub ljubitelja igračaka. Uz pomoć Štrumpfova održao je dve izložbe i čak 60 dobrotvornih berzi igračaka.

„Ja sam imao izložbu i u Temerinu pre tri godine gde sam dao 400 Štrumpfova u jednu veliku galeriju, u plastičnim kutijama, gde su oni sve to osmislili – ako su fudbaleri namestili su im golove. Isto tako osmislio sam pre nekoliko godina duple Štrumpfove, lepim u policu i stavim im staklo, ram, tako da je i to za izložbu“, otkriva planove ovaj beogradski stomatolog.

Njegovi Štrumpfovi su i svetski putnici. Letuju u Grčkoj, a posetili su i Rim, Trst, Pariz, a stigli su sve do Svete gore. Fotografije sa putovanja na koje je sve vodio Štrumpfove, naći će se i na Miroslavljevoj novoj izložbi. Baš kao i najzanimljiviji primerci iz njegove kolekcije.

Izvor: RTS