KULTNA SMOTRA FILMOVA

Deveti međunarodni Merlinka festival biće održan od 7. do 13. decembra u Velikoj sali beogradskog Doma omladine. Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano više od 70 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova i organizovani nastupi Ide Prester, Sonje Sajzor, violiniste Nika Jovičića…

 

Francuski reditelj i dobitnik Gran prija Kanskog festivala, Roben Kampijo biće u Beogradu da predstavi svoj film „120 otkucaja u minuti“ koji je nominovan za najbolji evropski film.

merlinka festival

Tema filma je početak HIV aktivizma u Francuskoj i prati grupu pariskih aktivista koji preferiraju radikalniji pristup protestima. Samom režiseru je ovo važna i bliska tema, jer je nakon završene filmske škole napustio rad na filmu, kako bi se posvetio borbi protiv HIV-a. Iako je bio favorit za Zlatnu palmu u Kanu, gde je rasplakao predsednika žirija Pedra Almodovara, film nije osvojio to priznanje, već Gran pri, FIPRESCI i nagradu Fransoa Šalo.

Festival otvara hrvatski film „Lavina“ Stanislava Tomića, koji je otvorio i ovogodišnji Pulski filmski festival. Ova komedija prati Franju koji je nestao u lavini. On je za sobom ostavio dve supruge i dve kćeri, ali kada se vrati iz mrtvih kako bi objavio porodici da je homoseksualac, to izazove lavinu neočekivanih događaja. Franju glumi Stojan Matavulj, a njegove supruge Ksenija Marinković i Robert Ugrina. Ekipa filma je najavila svoj dolazak na festival.

Iz Finske stiže njihov kandidat za stranog Oskara, film „Tom od Finske“ o najpoznatijem Fincu, Touku Laksonenu. Kao odlikovani oficir, koji se posle odbrane domovine u Drugom svetskom ratu vraća kući, suočava se sa progonom homoseksualaca u Helsinkiju i pritiskom da se oženi i ima decu. Svoje utočište pronalazi u homoerotskim ilustracijama nagih muškaraca nesputanih nagona, što će ga proslaviti. Njegovi radovi našli su se na poštanskim markicama 2014. godine u Finskoj.

U okviru festivala biće organizovan i Holandski dan, kada će biti prikazano pet holandskih filmova. Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije „Kraljica Amsterdama“ o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Među gostima festivala je i kanadski andergraund režiser Brus LaBrus, koji će u Beogradu predstaviti svoj film „Mizandristkinje“ o lezbijskoj terorističkoj grupi koja se sprema da svrgne patrijarhat. Pored ovog filma, LaBrus će predstaviti i dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ o LGBT pankerima u kome je pored Džona Votersa i Bet Dito jedan od protagonista.

Festival zatvara dokumentarac o legendarnoj divi Grejs Džouns koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu. Film je putovanje kroz nastupe, privatni i javni svet ove pop ikone. Režiserka Sofi Fajns (Rejfova sestra) stvorila je snažno filmsko iskustvo u sprezi muzičkih sekvenci i intimnih ličnih kadrova koji prevazilaze njene ikonične maske.

Festival će ugostiti i reditelje Stefana M. Mladenovića, Branislava Principa, Karni Haneman iz Izraela, Tima Dekersa iz Holandije, Barbaru Miler i ekipu njenog filma „Nisa“ iz Austrije i Samana Habibivanda iz Irana.

Dan ljudskih prava, 10. decembar, biće obeležen maratonom kratkog filma od podneva do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala „Identities“ Barbara Rojmiler i direktor amsterdamskog festivala „Roze Film Dagen“ Verner Borkes.

Izvor: Blic