ZEMLJA KRVI I MEDA

Strastveni ljubitelji uživanja, hedonisti i prznice – eto, to su ukratko Balkanci!

 

Zanimljivo je da Balkan podrazumeva u doslovnom prevodu zemlju krvi i meda. I baš bi se tako i mogao opisati senzibilitet ljudi koji žive na Balkanu ma u kojoj državi.

Svima dobri sem samima sebi, Balkanci često požele da napuste svoju grudu i odu što dalje, pobegnu i od sebe i od komšija. No, na kraju se uvek nekako nostalgično u nepravilnim ritmovima vraćaju u naseobine koje su mnogo ranije baš na tom mestu pravili. I svuda su se na Balkanu koncentrisali gradovi koji nude upravo spoj uživanja i nekog slatkastog napora. A mi vam, ukoliko želite da unutar Balkana migrirate ili preporučite nekome sa strane gde da obitava, prikazujemo najzanimljivije gradove za život na ovom magičnom poluostrvu. Razume se, redom.

Pristrasno ili ne, prvi je Beograd

Ovaj grad, smešten na ušću dve bajkovite reke, sve više je otvorio krila za one koji bi da mu padnu na grudi. Tako je srpska prestonica primila u svoja nedra čak blizu 2 miliona ljudi. Agencije za nekretnine, kažu da je prodaja stanova u Beogradu sve veća, a ako i sami želite da promenite mesto stanovanja, razgledajte šta sve to oni nude. Beograd je omiljen među mladima, ali i onima koji žude za novim iskustvima i poslovima. Oni koji bi da rade, i budu sa stanom blizu radnog mesta, često se odlučuju za Nekretnine na Novom Beogradu jer je upravo tamo velika koncentracija novonastalih firmi, ali i starih kompanija. Beograd sa svojim mlađim bratom i dan danas predstavlja destinaciju koja je osim među turistima i tek kako popularna među onima koji bi da napuste svoje jezgro i prebegnu u metropolu. A sve to na Balkanu.

Prestonica Hrvatske i grad na moru

Dva se grada u Hrvatskoj večito bore za titulu najlepšeg i najboljeg grada. I u tom nadigravanju i jedan i drugi niču u velike metropole koje su omiljene kako za meštane, tako i za one koji tu doputuju bilo da bi ostali ili prošli dalje. Čak se i u tom sveopštem animozitetu dva grada, Splićani i Zagrepčani ipak međusobno dive jedni drugima zbog zidina u kojima obitavaju. Zagreb kao prestoni grad Hrvatske predstavlja centar svih dešavanja, ali mu Split parira morem, vedrim ljudima, muzikom, vinima, vedrinom. Ovo su dva grada zapadno od Beograda koji svakako mogu da se nađu na listi ukoliko želite da menjate adresu.

Rustično u Sarajevu, Nišu, Skoplju

Ima nešto što sva tri ova grada vezuje u jedan zajednički sadržalac. Valjda celokupno orjentalno nasleđe, mešavine kultura, starih zanata, začina u vazduhu. Ljubitelji dobre klope, atmosfere koja sva obiluje sevdahom, merakom, dertom, sigurno će u nekom od ova tri grada naći svoje mesto pod kapom nebeskom. Uprkos tome što su Balkanci uspeli da svojevremeno pomute odnose, ova tri grada i dalje umeju da široko zagrle svakog ko im dođe u goste. Čak se ni podeljenost Skoplja i Sarajeva ne uočava izdaleka, a ako želite da budete faktor pomirenja, usudite se da svoju novu nekretninu tražite baš tamo. Na taj način definitivno ćete ojačati pomalo razjedinjeni duh Balkana.