ONLAJN EKOSISTEM

Društvene mreže su opasne i prete da unište društvo, tvrdi jedan bivši direktor Fejsbuka. On se sada kaje što je ikada bio deo tima ove najveće društvene mreže, smatrajući da je kompanija Marka Zakerberga učinila i neka dobra dela.

 

Čamat Palihapitija, bivši izvršni direktor kompanije „Fejsbuk“, rekao je da oseća „ogromnu krivicu“ zbog svog rada na „alatima koji cepaju materijal od kojeg je satkano društvo“, pa se tako pridružio rastućem broju kritičara ovog giganta društvenih medija.

bivši direktor fejsbuka

On je bio potpredsednik odeljenja za rast broja korisnika Fejsbuka, dok nije dao ostavku 2011. godine. Njegova kritika nije usmerena samo na Fejsbuk već na čitav „onlajn ekosistem“.

– Te kratkoročne povratne sprege, pokrenute dopaminom, koje smo mi stvorili uništavaju način na koji društvo funkcioniše – rekao je on, misleći na onlajn interakcije među kojima je „lajkovanje“.

– Tu nema civilnog diskursa, nema saradnje, tu su dezinformacije i izmenjene istine. A to nije samo američki problem – ne radi se o ruskim reklamama. Ovo je globalni problem – rekao je on u govoru koji je održao u novembru u Poslovnoj školi Stenford.

Palihapitija je opisao jedan incident u Indiji, gde su objavljene poruke o kidnapovanju koje su delile na Vatsapu i na kraju dovele do linčiovanja sedam nedužnih ljudi.

– To je ono s čime imamo posla. I zamislite ekstremnu situaciju gde loši glumci mogu da izmanipulišu veliki broj ljudi da učine sve ono što vi želite. To je samo stvarno, stvarno loša situacija – rekao je bivši direktor.

On je rekao da pokušava da što manje koristi Fejsbuk i da njegovoj deci „nije dozvoljeno da koriste to sr*nje“.

Ipak, on smatra da je kompanija „Fejsbuk“ učinila i mnoga dobra dela.

Palihapitija je pozvao svoju publiku na „preispitivanje“ svog odnosa prema društvenim medijima.

– Vaše ponašanje, vi to ne shvatate, ali vi se programirate… Sada morate čega ćete se odreći, koliko ćete zadržati svoju intelektualnu nezavisnosti – rekao je on.

Njegovi komentari su usledili ubrzo nakon što je Šon Parker, bivši suosnivač „Fejsbuka“ kritikovao način na koji kompanija „iskorišćava ranjivost ljudske psihologije“ stvaranjem „petlje od potrebe za povratnim spregama socijalne potvrde“.

Izvor: Blic