#FREE_GIROS

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da EU zabranjuje giros i kebab. Grci traže „pravdu i slobodu“ za ove svoje mesne specijalitete, po kojima su poznati širom planete.

 

Grci su sa nevericom saznali putem medija vest da će EU zbog sigurnosti zabraniti kebab i giros, a hešteg #Free_Giros je postao trend na grčkom Tviteru.

eu zabranjuje giros

Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope. Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u Grčkoj što predstavlja pravi horor za Grke, i ne samo za njih, već i za ostale ljubitelje ove hrane.

„Dozvolili su konzervanse svuda, bombarduju malu decu, ali im smeta giros…“

„Počećemo znači giros da jedemo krišom i nelegalno u podrumima i sakrivenim lokalima? Brane nam giros? Ovakvu Evropu želimo?“ – samo su neke od poruka šokiranih Grka koji će morati da se odreknu svojih najpoznatijih specijaliteta koji su odavno osvojili srca gurmana širom sveta.

Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Do ovog poteza je došlo usled zabrinutosti tokom naučnog pregleda u 2012. godini o mogućoj vezi između fosfata kada se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca – ali dokazi su tada ostali neusaglašeni.

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Giros i kebab u Evropi će sada morati da sačekaju glasanje, koje će se održati između 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li će njihova omiljena hrana i dalje moći da se služi u sendvičima sa istom teksturom i ukusom kao do sada, prenosi portal Grčka.info.

Izvor: B92.net / Grčka.info