MALE NEMANI

Tretman lečenja pijavicama, tokom kog one isisavaju krv, a ubrizgavaju korisne fermente, naziva se hirudoterapija. Ona ima efekat sličan akupunkturi i refleksoterapiji, a poslednjih godina sve je traženiji vid lečenja.

 

Veliki ruski lekari Nikolaj Pirogov, Matvej Mudrov i Grigorij Zaharin isticali su tokom 19. veka značaj pijavica i njihovu primenu u lečenju različitih bolesti. A u savremenoj Rusiji je Ministarstvo zdravlja priznalo hirudoterapiju kao zvaničnu metodu lečenja.

hirudoterapija

Kada se pijavica zakači na kožu, ona ubrizgava u telo čoveka mnogobrojne fermente koji rastvaraju postojeće trombove i razređuju gustinu krvi, regenerišu i podmlađuju unutrašnje organe i kožu, pa čak utiču i na psihološko stanje pacijenta jer smanjuju količinu hormona stresa.

Pojačano interesovanje za lečenje pijavicama primetno je poslednjih godina u čitavom svetu, što ne čudi jer je naučno dokumentovano lekovito dejstvo čak 500 fermenata koje ovi mali člankoviti crvi ubrizgavaju nakon što probuše kožu i tokom isisavanja krvi.

Dug je spisak tegoba kod kojih terapija pijavicama daje izvanredne rezultate.

Uz pomoć pijavica leče se problemi sa cirkulacijom, visokim pritiskom, glavoboljom, proširenim venama, hemoroidima, upalama žučne kese, jetre, pankreasa, kao i posledice infarkta i moždanog udara.

Hirudoterapija kao poseban oblik lečenja

Iako se pijavice se mogu kupiti u ruskim apotekama, nikako se ne preporučuje upotreba na svoju ruku, već isključivo u klinikama.

Veoma je važno naglasiti da se u svrhu lečenja koriste samo pijavice koje se gaje u strogo kontrolisanim uslovima, a ne i one koje se mogu naći u prirodi.

U zoni koju određuje lekar, a koja odgovara spletu krvnih sudova i akupunkturnih tačaka, ova životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i lepi se baš na to mesto.

Zato hirudoterapija ima efekat sličan akupunkturi i refleksoterapiji.

Pijavica u ustima ima uslovno rečeno tri vilice sa izraslinama poput malih zuba pomoću kojih buši kožu i isisava krv.

Pošto probuši kožu, pijavica ubrizgava u krv već pomenuti jedinstven kompleks fermenata koji ne samo što stimulišu rad unutrašnjih organa, već ih i leče.

Tretman traje oko četrdeset minuta i kada se zasiti, pijavica sama otpada sa kože. Tokom jednog tretmana popije od 5 do 15 ml krvi i odmah se baca i uništava prema medicinskim propisima.

Hirudoterapija ima posebno mesto u lečenju kardiovaskularnih oboljenja. Jedan od najbitnijih fermenata pijavice je hirudin koji razređuje krv, kao i ferment destabilazu koji rastvara već postojeće trombove.

Fermenti pijavica utiču i na psihološko stanje pacijenta jer smanjuju količinu hormona stresa – kortizola, što je jako važno kod kardiovaskularnih oboljenja.

Može se reći da „pijavica čuva srce“ jer hirudoterapija deluje kompleksno i na različitim nivoima – energetskom, psihološkom, biohemijskom i fiziološkom. Dokazano je da ona normalizuje mikrocirkulaciju, smanjuje otečenost, upalu, bol, ishemiju i normalizuje krvni pritisak.

Želite zategnutu kožu? Prepustite se malim nemanima!

Hirudoterapija se pokazala i kao veoma efikasan metod u borbi protiv celulita. Za to su zaslužna dva fermenta koja poseduje pijavica: hijaluronidaza i lipaza, koji rastapaju „pomorandžinu koru“.

Osim toga, ovi fermenti i podmlađuju, jer izazivaju raspad starog kolagena i zamenjuju ga novim elastičnim, što daje efekat liftinga već posle tri ili četiri terapije. Preporučuje se deset tretmana u kontinuitetu, ne češće od dva puta godišnje, kako da bi se dobili maksimalni rezultati na koži lica i tela.

Ovi člankoviti crvi ne podnose razne jake mirise, parfeme, jake sapune, ali ni prljavu kožu. Kod hemofilije, anemije, u trudnoći i ako je gornji pritisak pacijenta niži od 90 ne sme se podvrgavati tretmanu pijavicama.

Još jedna pozitivna strana hirudoterapije je to da ne smeta nijednoj klasičnoj terapiji lekovima.

Izvor: Sputnjik