PRAVI DAR DOMAĆINU I NJEGOVOJ PORODICI

Pitanje koje nam se mota po glavi u danu kada treba poći nekome na slavu jeste šta odabrati za slavski poklon, a da to ne bude klasičan izbor u vidu boce vina i prikladne bombonjere. Biti originalan, to je ono što se uvek najviše ceni!

 

Vreme slava neminovno je i vreme trpeze prepune raznih đakonija. Zvani i dragi gosti se u svečani dan krsne slave okupljaju u kući domaćina, gde za slavskim stolom proslavljaju ime sveca koji je zaštitnik tog doma i porodice koja u njemu živi.

slavski poklon

Svečarska atmosfera ljubavi i topline pravoslavnog doma ujedinjuje porodicu domaćina s gostima, a teme koje se povedu za slavskom trpezom ostaju u pamćenju bar do narednog okupljanja.

Tako se u Srbiji odvajkada proslavlja krsna slava, kao posebna gozba namenjena nekom svetitelju. Za čast je i ponos što je ova svetkovina jedinstvena kod pravoslavnih Srba i tako će ostati zauvek. Tradicija proslavljanja slave prenosi se s kolena na koleno, kao i običaj darivanja prigodnim poklonom.

Pitanje koje uvek provejava mislima jeste šta odabrati za slavski poklon? Ako ste, na primer, pošli nekome na slavu 19. decembra, predlažemo da za poklon odaberete unikatni slavski nadstolnjak – Sveti Nikola, kojim ćete sigurno oduševiti i domaćina i prisutne goste.

Odabrati s ukusom, a biti originalan

Svakako da je slavski dan ono doba kada se u goste ne odlazi praznih ruku, ma koliko da smo u novčanoj neprilici i besparici. Ne zato što je to negde zapisano da tako mora da bude, naprotiv, već je zaista duboko ukorenjeno u običajnom pravu srpskog naroda da se nekakav dar mora nameniti kući kojoj se ide u goste i svecu koji čuva njen prag.

Valja reći i to da je slavska prilika takva da se poklonu u zube ne gleda, ali dar namenjen porodici koja jednom godišnje proslavlja život sveca zaštitnika svog krova mora biti ipak nešto posebno.

Koliko puta ste u goste pošli s prikladnim poklonom u vidu pažljivo odabranog vina ili upakovane bombonjere, a u sebi pomislili da porodica kojoj idete na slavu zaslužuje nešto zaista posebno?

To „nešto“ moglo bi da bude draga uspomena koja će dobre domaćine podsećati da im je darovana od isto tako posebnog i dragog gosta, koji je umeo da odabere dostojan dar za taj poseban dan.

Nije lako odabrati poklon za rođendan, venčanje ili neki drugi tip veselja, ali je odabir dara za krsnu slavu još teži, s obzirom na to da je izbor mnogo uži. Možda nije teško odabrati bilo kakav prikladan poklon, ali biti originalan i zaseniti sve ostale goste svojim izborom, ispostavlja se da je ravno nemogućoj misiji. Ili se bar tako čini…

Poklon koji će zaseniti sve ostale

nadstolnjak sveti nikola

Kako je vrhunska ideja gotovo pola obavljenog posla, tako je nadstolnjak za trpezu sigurno najbolji slavski poklon koji možete nekome odneti za slavu, a ujedno i ono „nešto“ najoriginalnije.

Kvalitetno izrađeni od najfinijeg damasta, u kombinaciji zlatotiska i digitalne štampe, ovi nadstolnjaci dimenzija 70×70 centimetara na sebi imaju ikonu sveca zaštitnika i ispisanu prigodnu priču iz njegovog žitija.

Važno je pomenuti i to da je štampa na ovoj prirodnoj tkanini vrhunskog kvaliteta, sasvim otporna na pranje i peglanje.

Osim nadstolnjaka sa motivom Svetog Nikole, u ponudi je još 15 različitih motiva svetaca najzastupljenijih u slavskoj tradiciji Srba.

Tu su još i:

  • Sveti Ignjatije Bogonosac2. januar
  • Sveti Stefan9. januar
  • Sveti Jovan Krstitelj20. januar
  • Sveti Trifun14. februar
  • Sveti Georgije (Đurđevdan)6. maj
  • Sveti Marko8. maj
  • Sveti Vasilije Ostroški – 12. maj
  • Sveti Apostol Petar12. jul
  • Sveti prorok Ilija2. avgust
  • Sveta Petka27. oktobar
  • Sveti Luka31. oktobar
  • Sveti Dimitrije8. novembar
  • Sveti vračevi Kozma i Damjan14. novembar
  • Sveti Georgije (Đurđic)16. novembar
  • Sveti Arhangel Mihajlo21. novembar