KINESKI MOBILNI

Koliko su dobri kineski telefoni i da li treba kupiti kineski telefon. Lična iskustva i testiranje kineskih telefona u praksi

 

Iskustvo sa upotrebom kineskih telefona iz prve ruke i odgovor da li ih vredi kupovati.

Ovde mislim na bolje kineske brendove telefona koji i nisu tako široko prisutni kod nas u ponudi kao što su Umi, Xiaomi, OnePlus, Meizo, LeTv itd.

Ima tih brendova kineskih telefona po oglasima ali se bojažljivo pojavljuju. S obzirom da imam čak dva takva kineska telefona, i da ih nemilice koristim za posao, mogu iz prve ruke da prenesem iskustva sa kineskim telefonima.

Koliko su dobri kineski telefoni - iskustva i testiranje kineskih telefona

Stim da bih naveo da ti kineski telefoni nikako nisu za decu i tinejdžere 

Zašto ovo kažem?

Zato što klinci toliko intezivno koriste telefone, bacaju ih, lupaju, pregrevaju, da je uvek bolje kupiti neki dostupan jači telefon za njih nego ići na kineski premium brend, iako bi im kinezi za manje novca pružili mnogo više. Ali klinci ekstremno troše telefone i kvare ih, da morate imati dostupan i jeftin servis za njihove telefone a to su mahom mainstream telefoni koji se vrte kod naših operatera.

Napominjem, kineski telefon koristim za posao, vrlo intezivno, radim u jednom trenutku i sa 15 aplikacija na telefonu i svaki dan 4-6 sati je telefon u upotrebi. Stoga sam uzeo kineski telefon, konkretno brend LeEco LeTV sa velikim ekranom 2k rezolucije (da ne kvarim oči), procesorom sa 10 jezgara, 4 GB Rama i 64 GB memorije, senzor prsta, ultra brzo punjenje, baterije od 3150 mA što sve čini da telefon leti. Sjajan telefon. Mana mu je što mu se baterija ne menja ručno i ponekad interfejs.

Moja supruga ima sličan top kineski telefon Xiaomi Note Pro sa sličnim perfomansama i on funkcioniše besprekorno.

Oba telefona su koštala ispod 200 eura svaki. Moj je kupljen na akciji preko Bangood sajta a ženin preko domaćih oglasa – Kupujem prodajem sajt. Suštinska i upotrebna vrednost kupljenih telefona je oko 400 – 500 eura po perfomansama koje imaju i šta rade. A rade brzo, fluidno i bez bagova.

 

MANE KINESKIH TELEFONA

Mane su im sledeće i to je ono što većina jeftinijih kineskih premium telefona ima:

Custom rom ili upravljački softwear telefona je uvek neki pravljen EU custom rom, pošto većina ima kineski rom, pa hakeri i entuzijasti prave neku eu verziju, koja je odlična za običnog korisnika ali često nedoradjena za naprednije korisnike. Priznajem da Samsung, LG, Apple imaju intuitivniji custom rom koji ima bolja rešenja, radi brže i ima bolje prečice.

Kamera je najčešći problem kineskih telefona. Iako na papiru kamere imaju fantastične perfomanse, u praksi je to drugačije. Kamere rade perfektno samo po lepom danu punom svetla, po mrljavom vremenu i po mraku daju loše fotografije.

Neki od modela imaju problem sa zvukom zvonjave ili slušalica u tom smislu da ne može baš jako da se pojača. Zvuk je dobar i čist ali ako neko ima problem sa sluhom, ne može da dobije baš jak zvuk.

Najveći problem za kupce kineskih telefona su servis i rezervni delovi. To je slabost koja je evidentna, jer rezervnu bateriju možete i kupiti preko Aliexpresa, ali gde naći ekran, memoriju, procesor i ko da vam zameni bateriju kod kineskog telefona koji nema promenljivu bateriju.

I treba obratiti pažnju da telefoni nisu sveže servisirani – proveriti na forumima koje serije su se pokazala lošima.

I tu se moje zamerke na kineske telefone koje imamo završavaju.

Golden Sweden Bitter 250 ml

PREDNOSTI KINESKIH TELEFONA

Top kineski telefoni rade besprekorno, optimizacija baterije i potrošnje je odlična (ranije je to bio problem kod kineskih telefona), telefoni imaju moćne procesore i snagu pa lako nose i preko 10 otvorenih aplikacija u isto vreme, memorija je izdašna i nikad ne guši telefon, wi fi je brz, kao i internet (brži primetno od LG4 koji sam imao), ne greju se uopšte i svi su čvrstog i dopadljivog (i skoro istog) Iphone copy izgleda 

Za mnogo manje novca od brand name telefona kod kineza se može dobiti mobilni telefon koji ima snažne perfomanse – jak procesor i puno memorije. Većina kineskih premium telefona ima odlične velike ekrane i odlično aluminijumsku kućište. Uglavno kinezi pre konkurencije nude i jake baterije sa velikim kapacitetom.

Pre kupovine telefona treba pogledati perfomanse, pre svega oznaku procesora, tip wi fi-a, gustinu piksela kod ekrana i čip kod kamere.

Zadovoljan sam korisnik i mogu reći da oni kineski telefoni koji se kod naših provajdera kupuju za 200 eura kod samih kineza se za te pare mogu dobiti modeli koji imaju duplo bolje perfomanse. Doduše, i kod njih ima drastičnih razlika izmedju brendova.

Na primer:

OnePlus je stvarno premium brend u klasi najboljih telefona sveta.

Xiaomi poznatiji i kao Iphone killer kako ga kupci nazivaju (jer kopira Iphone po izgledu i perfomansama ali se prodaje po manjoj ceni) ima sjajne telefone ali i manje dobre.

Meizu, Umidigi i ostali prave korektne telefona, ima kod njih svakakvih modela. Treba izbegavati samo no name kineske telefone – nepoznate brendove koji često nude po minimalnoj ceni telefone izuzetnih perfomansi na papiru, što u praksi često ne i bude tako dobro, zbog bagova, pregrevanja, lošeg zvuka.

Ostali kineski brendovi znaju da naprave dobar ali i loš telefon, kako koji model telefona naprave, svi se oni kao proizvodjači igraju sa perfomansama i cenama. Na papiru svi imaju ultra perfomanse, kinezi znaju vešto da vam upakuju sjajne perfomanse sa starijim delovima ali treba znati koji je model dobar, što se proveri na forumima ali i po ceni i trajanju na tržištu. Onaj model koji drži cenu mesecima je verovatno dobar model.

Dobri su kineski telefoni, i na pitanje da li su kineski telefoni dobri, moj odgovor je da, za prosečne korisnike su izvanredan izbor zbog odnosa cene i kvaliteta.

 

Zlatko Šćepanović