KRMENADLE OD ŠARANA SA SOSOM OD RENA

Jedno od pravila održavanja dobrog zdravlja je uvrstiti ribu u jelovnik najmanje dvaput nedeljno. Mogu to biti ribe iz konzerve, ali je uvek bolje spremiti nešto prema već oprobanom receptu. Specijalitet kao što su krmenadle od šarana prelivene sosom od rena naša su preporuka za ručak koji će biti pravo iznenađenje za sve iskrene ljubitelje ove rečne ribe.

krmenadle od šarana

Sastojci:

1 šaran od oko 2,5 kilograma
200 grama svežih šampinjona
listovi zelene salate
4 limuna
2 glavice luka
50 grama putera
1 paradajz
150 mililitara neutralne pavlake
2 kocke za supu od povrća
2 kašike rena
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Prethodno opranom i očišćenom šaranu odstranimo glavu i sečemo na krmenadle. Stavimo ih u veći dublji sud sa vodom (tako da voda prekrije krmenadle). Dodamo isceđeni sok og dva limuna i ostavimo da odstoji 20 minuta.

U šerpu sa uzavrelom vodom na šporetu stavimo kocke za supu. Glavicu luka sitno iseckamo i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. Paradajz iseckamo na kockice i dodamo u tiganj. Posolimo, pobiberimo i promešamo. Dodamo malo supe i ostavimo da se dinsta 5 minuta. Tiganj sa isprženim lukom sklonimo sa šporeta. Krmenadle izvadimo iz marinade, procedimo i stavimo na kuhinjsku krpu da se osuše. Posolimo ih, pobiberimo i uvaljamo u brašno sa obe strane. Potom pržimo krmenadle u tiganju sa zagrejanim uljem.

Listove zelene salate isečemo i stavimo u dublji sud. Dodamo šampinjone isečene na tanke listove. Pouljimo, posolimo i nacedimo sok od 2 preostala limuna. Tiganj sa lukom i paradajzom vratimo na šporet i dodamo puter, ren i neutralnu pavlaku. Posolimo, pobiberimo i promešamo da se sjedini.

Na činiju sipamo salatu i stepenasto poređamo krmenadle. Preko njih dodamo sos, a zatim ukrasimo peršunom i limunom.

Prijatno!