ISTORIJSKI SUKOB OKO RJAZANJA

Za sve ljubitelje skupih filmskih ostvarenja, iz Rusije stiže „Legenda o Kolovratu“. Više od 80 zemalja otkupilo je prava za prikazivanje i pre premijere, a ceo budžet ovog spektakla koštao je 16 miliona dolara. Na redovnom repertoaru u Srbiji naći će se od 4. januara.

 

Film „Legenda o Kolovratu“ prošlog vikenda započeo je svoj bioskopski život u Rusiji i po rezultatima već nadmašio rekordno gledanog „Vikinga“. Zauzeo je treće mesto na listi nagledanijih filmova tokom prvog vikenda prikazivanja.

legenda o kolovratu

„Legenda o Kolovratu“ (orig. Легенда о Коловрате) premijerno će biti prikazana u Srbiji 4. januara 2018, u bioskopu Cineplexx Ušće, a nakon toga će biti na redovnom repertoaru bisokopa u zemlji i regionu.

Preko 80 zemalja je i pre premijere otkupilo prava za ovaj film, čiji je budžet od blizu 16 miliona dolara iskorišćen za najmodernije tehnološke kamere i specijalne efekte na kojima je radilo više od 450 stručnjaka, saopštavaju iz srpske distributerske kuće „Fame Solutions“.

Radnja je smeštena u vreme kada je Rusija bila pod kontrolom mongolske Zlatne horde. Vitez iz Rjazanja, Jevpatij Kolovrat, bio je lider vojske seljaka koja je odlučila da se suprotstavi mongolskom osvajaču Batu kanu. Kako su se kretali ka Evropi, Mongoli su napadali preostale ruske kneževine koje su im se našle na putu. Ipak, njihove planove kvari taj mali odred snažnih junaka na čelu sa misterioznim hrabrim ratnikom.

Film se bazira na „Istoriji o razaranju Rjazanja“, srednjevekovnoj vojnoj priči o tome kako su Mongoli 1237. osvojili ovaj ruski grad.

Priča se da je Kolovrat pohitao s odredom od 1.700 vojnika u pomoć Rjazanju pod opsadom, ali nije stigao na vreme. Videvši zgarište, on je odlučio da sustigne neprijatelja i stupi u bitku sa 150.000 njegovih vojnika. U toj neravnopravnoj borbi je i poginuo. Istoričari legendu smatraju zasnovanom na istinitim događajima, ali reditelj je u filmu napravio otklon.

„O istoriji opsade Rjazanja su podeljena mišljenja koja se tiču različitih istorijskih izvora i same legende. Zato se nismo fokusirali na istorijske detalje, već smo na osnovu poznatih činjenica stvorili epski svet, ističući osećanja i iskustva ljudi koja prave razliku između običnog čoveka i heroja, kakav je bio Kolovrat. Ovo je priča o hrabrosti, izdržljivosti i požrtvovanosti jednog heroja nacije a, pre svega, ovo je ljubavna priča“, kaže jedan od dvojice reditelja, Džanik Fajizev, našoj publici poznat po filmu „Turski gambit“.

Uz Fajzijeva reditelj je i debitant Ivan Šurkovetski. Glavne uloge tumače Ilja Malakov, Aleksej Serebrjakov i Aleksandаr Ilin.

Milionski budžet iskorišćen je za što verniji prikaz ovog jedinstvenog poduhvata u istoriji čovečanstva. Najmodernije tehnološki unapređene kamere omogućavale su snimanje i do 2.000 slika u sekundi, a uz najnovije specijalne efekte dočarane su jedinstvene scene borbe između ruskih vitezova i mongolskih Tatara.

Pogledajte zvanični trejler za ovaj filmski spektakl!