ZVEZDA DANICA

Ko je mlada etno pevačica Danica Krstić koja pleni glasom, pevanjem i pojavom. Pobednica takmičenja Šljivik na RTS-u. Mlada zvezda PGP RTS-a u usponu

 

Dok mnoge njene kolege ovih dana gledamo u „Parovima“, „Farmi“ i drugim rijaliti programima, mladu pevačicu Danicu Krstić, finalistkinju ovogodišnjeg izbora srpskog predstavnika za „Evrosong“, sreli smo u porti manastira Đurđevi stupovi, zadužbini Stefana Nemanje kod Novog Pazara, gde je čest i drag gost. Lepa i talentovana Kragujevčanka, koja se pre nekoliko godina u „Šljiviku“ okitila titulom čuvara narodne baštine, ističe da u ovoj srpskoj svetinji pronalazi mir.

Mlada zvezda Danica Krstić - etno pevačica i slavuj iz Kragujevca

Danica Krstić

U školu “Đura Jakšić”, koju pohađa Danica Krstić, išla je svojevremeno i Jelena Tomašević. Kada je Jelena otišla iz KUD “Abrašević” i postala zvezda, na “tron” je stigla Danica Krstić. Bilo je to pre četrnaest godina. Tada sedmogodišnja Danica Krstić, postala je najmlađi solista. Svestrana po pitanju muzike, svira i violinu.

U početku roditelji nisu obraćali pažnju na moj glas kada sam pevušila u kući. Razlog tome je što je majka u to vreme pevala u srpskom ansamblu „Smilje“ , a tata je bio solista u KUD-u Abrašević i to je njima potpuno bilo normalno što sam ja radila. Kada sam  prvi put otišla sa njima u Abrašević da gledam njihovu probu, imala sam šest godina. Kada sam prolazila kroz hodnik Abraševića , koji je jako bio akustičan, pevušila sam neku pesmu koje se ne sećam i čuli su me mnogi umetnički rukovodioci koji su ukazali tati i mami na moj talenat i tako je počela najlepša bajka u mom životu koja i danas traje.

– Uvek rado dolazim u Stupove, to je manastir koji me duhovno ispunjava i rado učestvujem na humanitarnim i drugim koncertima u ovom kraju – rekla je za naš list Danica. – Kada sam u prilici, dolazim sa roditeljima, ali ove godine zbog obaveza nisam mogla češće da posetim Stari Ras. Sad sam iskoristila slobodno vreme da, pre preseljenja iz Kragujevca u Beograd, još jednom posetim manastir i bratstvo oca Gerasima.

* Znači li to da je bilo mnogo nastupa tokom godine?

– Da, bilo ih je. Godina je počela izborom za predstavnika Srbije na „Evrosongu“ i prezadovoljna sam uspehom pesme „Suze za kraj“ koja polako postaje moj zaštitni znak. Imala sam koncerte u Knjaževcu, Kragujevcu i Despotovcu. Na „Sunčanim skalama“ u Herceg Novom, na „Večeri novih zvezda“, osvojila sam drugo mesto. Presdavljala sam Srbiju u Milanu na svetskoj izložbi „Ekspo 2015.“. Sa „Balkanikom“ sam imala koncert u Asisiju u Italiji, a zajedno smo nastupili i u Guči.

Sećaš li se svog prvog javnog nastupa i da li si imala tremu?                        

Prvi javni nastup mi je bio sa Biljom Krstić. Naravno da se sećam i pamtiću ga celoga života. Bila sam mnogo mala, imala sam samo 6 godina kada me je Bilja pozvala na scenu da zajedno otpevamo pesmu„ Puče puška “. Tada sam bila mnogo mala i nisam znala šta je trema, ali sam imala neki vrlo čudan osećaj. Zatim je usledio nastup sa Jelenom Tomašević. Nakon toga su se nastupi ređali jedan za drugim.

Na pitanje da li uskoro planira da objavi album, Danica Krstić kaže: – Ove godina sam snimila dosta pesama za trajni arhiv Radio Beograda. Kad se stvore uslovi za album, biće objavljen upravo za „PGP RTS“ – kuću u kojoj se najviše pojavljujem i koja mi je davala veliku podršku.

* Selite se u Beograd, kakvi su vam planovi?

– Sad mi je prioritet školovanje. Upisala sam Muzičku akademiju u Beogradu. Trenutno koristim slobodno vreme da, dok se ne preselim, budem sa porodicom i prijateljima.

* U poslednje vreme se na nastupima predstavljate u malo drugačijim izdanjima – pop, džez, etno…

– To su nastupi koji su i dalje u tesnoj vezi sa etno-muzikom, koju najviše volim, samo u modernijim pop i džez aranžmanima. Koncerti su vrlo lepo prihvaćeni i najsrećnija sam kada u publici vidim osobe od pet do pedeset godina.

U popularnoj televizijskoj seriji “Ranjeni orao”, u jednoj epizodi čuje se njen glas i pesma “Zaspo Janko”. Pozvana je i da nastupi u seriji “Greh njene mame”. Tu je već snimljen njen nastup, otpevala je pesmu “Ječam žela Koviljka devojka”.

Izvor: Novosti i portal Pokazivač