SUKOB WEB GIGANATA

Mozilla i Yahoo ušle su početkom decembra u pravni spor. Najpre je Yahoo tužio, a onda Mozilla odgovorila kontratužbom. Prva posledica biće to što će Mozilla svoju default pretraživač stranicu podesiti na Google.

 

Novi vlasnik Yahooa, kompanija Oath, koja je u vlasništvu Verizona, podnela je 1. decembra tužbu protiv Mozille zbog prekida ugovora između te dve kompanije, a odmah potom stigao je i odgovor iz Mozille – kontratužba protiv kompanija Yahoo Holdings i Oath zbog kršenja ugovora.

mozilla i yahoo

Tako je podrazumevani pretraživač Firefoxa postao predmet pravnog spora između kompanija, i to pošto je Mozilla najavila da će dosadašnji podrazumevani pretraživač Yahoo zameniti Googleom.

U kompaniji Oath misle da je Mozilla prekršila ugovor, dok iz Mozille odgovaraju da je prekid ugovora bio u skladu sa sporazumom između dve kompanije.

Yahoo je 2014. sklopio ugovor po kome je narednih pet godina trebalo da bude podrazumevani pretraživač Mozillinog popularnog browsera, i to po ceni od 375 miliona dolara godišnje.

Detalji tog ugovora objavljeni su tek prošle godine, kada se pripremala prodaja Yahooa Verizonu. Verizon je dakle nasledio obavezu da do 2019. isplaćuje 375 miliona dolara godišnje.

To je bio dobar posao za Mozillu, posebno ako se ima u vidu da se Yahoo obavezao da čak i ako Mozilla promeni podrazumevani pretraživač u svom browseru, Yahoo, ili njegov novi vlasnik mora da nastavi sa plaćanjem. Mozilla je ugovorom dobila pravo da raskine sporazum ako Yahoo postane iz nekog razloga neprihvatljiv za nju.

To se i desilo nedavno, kada je kompanija objavila novu verziju svog browsera Firefox Quantum, i vratila se u zagrljaj Googlea. Najnoviju verziju Firefoxa mnogi su dočekali kao vraćanje u formu kompanije koja je počela da gubi bitku sa Googleom i njegovim browserom.

U protivtužbi Mozilla je iznela svoje argumente.

„Nedavno smo upotrebili naše ugovorno pravo da prekinemo naš sporazum sa Yahooom na osnovu više faktora, uključujući ono što je najbolje za naš brend, naš napor da obezbedimo kvalitetnu pretragu weba i šire iskustvo sadržaja za naše korisnike“, kažu iz Mozille ističući da su odmah posle prodaje Yahooa prošli kroz višemesečni proces traženja grancije od Yahooa i njegovih kupaca u vezi ovih faktora.

„Kada je postalo jasno da bi nastavak korišćenja Yahooa kao našeg podrazumevanog provajdera pretrage imalo negativan uticaj na sve navedeno, upotrebili smo naše ugovorno pravo da raskinemo ugovor i zaključimo ugovor sa drugim provajderom.“

Izvor: Informacija.rs