ODZVONILO STAROJ MREŽI

Norveška je završila proces digitalizacije radija i tako postala prva zemlja u svetu koja je isključila FM radio mrežu, odnosno ugasila nacionalno emitovanje signala putem te mreže.

 

Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB),i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.

isključila fm

U skladu sa prethodno usvojenim rasporedom, najseverniji regioni i teritorija Svalbard na Arktiku su jutros prešli na digitalni radio, saopštila je radijska grupa Digitalradio Norge (DRN).

Potpuni prelaz na digitalni radio, započet 11. januara, omogućiće, prema rečima svojih pristalica, bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cenu difuzije.

Međutim, Gardijan piše da su se slušaoci radija već bunili pošto su morali da kupuju nove uređaje koji koštaju između 100 i 200 evra.

Proces digitalizacije odnosi se samo na nacionalne radio stanice, dok će većina lokalnih radio emitera nastaviti rad putem FM mreže.

Ipak, ova tehnologija je kritikovana i zbog tehničkih problema, nedovoljne pokrivenosti teritorije i visoke cene za korisnike koji moraju kupiti nove prijemnike ili adaptere po ceni od 100 do 200 evra.

Trenutno, prema podacima DRN, manje od polovine norveških vozača može da sluša DAB u kolima.

Jedno istraživanje je pokazalo da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio u poslednjih godinu dana opao za 10 odsto, a državni radio NRK je izgubio 21 odsto slušalaca.

„ovo je velika promena i moramo dati vremena slušaocima da se priviknu na digitalni radio“, rekao je direktor DRN Ole Jergen Torvmark.

Tranzicija se ticala isključivo državnih radio stanica i najveći deo lokalnih radija i dalje emituje na FM-u.

Digitalizacija radija se, nakon digitalizacije TV, očekuje i u drugim zemljama narednih godina, a među prvima verovatno u Švajcarskoj, Britaniji i Danskoj.

Izvor: Beta