NOVOGODIŠNJA SARMA SPECIJAL

Može li svečana trpeza da se zamisli bez sarme? Veoma teško! Zbog toga u tim specijalnim trenucima na stolu treba da se nađe specijal novogodišnja sarma. Ova je zaista nešto posebno i vredi svaki minut krčkanja na šporetu.

novogodišnja sarma

Sastojci:

1,5 kilogram listova kiselog kupusa
500 grama mešanog mlevenog mesa
1,5 kilogram dimljenih svinjskih butki ili rebara
100 grama dimljene slanine
1 par dimljenih kobasica
100 grama pršute
1 glavica luka
100 grama pirinča
1 kašika tucane ljute paprike
3 kašičice mlevene crvene paprike
1 kocka za supu
1 kašika svinjske masti
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U tiganj za prženje na šporetu stavimo ulje da se zagreje, dodamo kašiku svinjske masti pa pržimo sitno iseckan luk. Kada luk omekša, u tiganj dodamo isečenu pršutu. Sadržaj tiganja promešamo i dodamo mleveno meso i mešamo za vreme prženja.Pobiberimo i posolimo. U tiganj dodamo jednu kašiku tucane ljute paprike, pirinač, promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta.

U proključalu vodu na šporetu stavimo kocku da se kuva supa. U šerpu u kojoj će se kuvati sarma sipamo ulje. Dno šerpe pokrijemo listovima kupusa. Svakom listu kupusa odsečemo tvrde delove i sečemo ih na pola. Listove kupusa pripremljene za sarmu ređamo na činiju. Stavimo prvo parče kupusa na dasku za sečenje, filujemo i uvijemo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu i ponavljamo dok ne zatvorimo krug od sarmi.

Slaninu sečemo na kocke, kobasicu sečemo na kolutove i parčad slanine i kobasice razbacamo po sarmi. U prazninu na sredini šerpe stavimo parče butkice. Kobasice sečemo na krugove, pa onda u šerpu ređamo jedan red od parčadi butkice. Ponovo počnemo da uvijamo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu. Na sredinu šerpe ponovo stavimo parče butkice.

Kutlačom iz šerpe nalivamo supu u kocki. Na sarme sipamo tri kašičice mlevene crvene paprike. Dolijemo preostalu supu i dodamo preostalu svinjsku mast. Sarme pokrivamo listovima kupusa. Na kupus stavimo činiju. Stavimo šerpu na šporet, poklopimo i ostavimo da se kuva dva do tri sata, posle čega su sarme gotove.

Prijatno!