Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gastro

Novogodišnja sarma specijal

NOVOGODIŠNJA SARMA SPECIJAL

Može li svečana trpeza da se zamisli bez sarme? Veoma teško! Zbog toga u tim specijalnim trenucima na stolu treba da se nađe specijal novogodišnja sarma. Ova je zaista nešto posebno i vredi svaki minut krčkanja na šporetu.

novogodišnja sarma

Sastojci:

1,5 kilogram listova kiselog kupusa
500 grama mešanog mlevenog mesa
1,5 kilogram dimljenih svinjskih butki ili rebara
100 grama dimljene slanine
1 par dimljenih kobasica
100 grama pršute
1 glavica luka
100 grama pirinča
1 kašika tucane ljute paprike
3 kašičice mlevene crvene paprike
1 kocka za supu
1 kašika svinjske masti
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U tiganj za prženje na šporetu stavimo ulje da se zagreje, dodamo kašiku svinjske masti pa pržimo sitno iseckan luk. Kada luk omekša, u tiganj dodamo isečenu pršutu. Sadržaj tiganja promešamo i dodamo mleveno meso i mešamo za vreme prženja.Pobiberimo i posolimo. U tiganj dodamo jednu kašiku tucane ljute paprike, pirinač, promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta.

U proključalu vodu na šporetu stavimo kocku da se kuva supa. U šerpu u kojoj će se kuvati sarma sipamo ulje. Dno šerpe pokrijemo listovima kupusa. Svakom listu kupusa odsečemo tvrde delove i sečemo ih na pola. Listove kupusa pripremljene za sarmu ređamo na činiju. Stavimo prvo parče kupusa na dasku za sečenje, filujemo i uvijemo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu i ponavljamo dok ne zatvorimo krug od sarmi.

Slaninu sečemo na kocke, kobasicu sečemo na kolutove i parčad slanine i kobasice razbacamo po sarmi. U prazninu na sredini šerpe stavimo parče butkice. Kobasice sečemo na krugove, pa onda u šerpu ređamo jedan red od parčadi butkice. Ponovo počnemo da uvijamo sarmu. Gotove sarme u krug ređamo u šerpu. Na sredinu šerpe ponovo stavimo parče butkice.

Kutlačom iz šerpe nalivamo supu u kocki. Na sarme sipamo tri kašičice mlevene crvene paprike. Dolijemo preostalu supu i dodamo preostalu svinjsku mast. Sarme pokrivamo listovima kupusa. Na kupus stavimo činiju. Stavimo šerpu na šporet, poklopimo i ostavimo da se kuva dva do tri sata, posle čega su sarme gotove.

Prijatno!

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Proktomed Dr Milena Šćepanović oglas sideba baner
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter