KUPOVINA DUŠA

221. Pismo iz „Misionarskih pisama“ svetog vladike Nikolaja Velimirovića nazvano je „O sektaškoj milostinji“, a upućeno hrišćaninu P. T. iz Loznice.

 

„Ti si gotov da ostaviš veru svojih otaca i da se upišeš u sektaše! Zašto? Zato, veliš, što oni daju knjige besplatno a uz to još pomažu i novcem. No, kako ti, trezveni Podrinac, da se ne zapitaš: o čijem se trošku štampaju te „besplatne“ knjige, i čiji to novac daju sektaši? Da li daju svoje ili tuđe, tuđinsko?

o sektaškoj milostinji

Jasno je, da ne daju svoje, pošto i oni primaju plate iz tuđine. Jasno je da oni tuđinskim novcem kupuju duše. A poznato je, da za svaku tako kupljenu dušu oni dobijaju naročitu nagradu od svojih gospodara.

Ono što oni daju, dakle, ne daju u ime Hrista nego radi svoje lične dobiti. Uzeli su veru za trgovinu, i eto ti si gotov da postaneš roba te trgovine.

Vojvoda Anta mogao je dobiti zlata od Turaka koliko je hteo samo da preda Loznicu i izda svoj narod. Ali on nije davao „veru za večeru, ni poštenje za pečenje“. Niti je ijedan od slavnih predaka tvojih postupio kao Isav, koji je za jedno jelo dao prvorodstvo svoje, nego su svi kao ono Mojsej više voleli stradati s narodom nego li imati zemaljsku sladost grijeha, smatrajući porugu Hristovu za veće bogatstvo od svega blaga egipatskoga (Jevr. 11,25-26; 12, 16).

Znaj, da je uvek bio takav način jeretika i otpadnika – da se pokažu prividno milostiviji od pravovernih.

Čak i car Julijan Otpadnik, koji je otpao od vere Hristove i vratio se idolopoklonstvu, razdavao je milostinju na sve strane hvaleći se, kako je on milostiviji od hrišćana. No pravi hrišćani nisu hteli primati njegovu milostinju, smatrajući je poganom.

Dužnost je svih pravih hrišćana, da budu milostiviji od drugih ljudi, i da ne dozvole da ih inoverci i jeretici u milostinji nadmaše.

No treba se čuvati kao od ognja od jeretičkih i sektaških darova. Oni daju blato da bi uzeli zlato, to jest, daju telu a uzimaju od duše; besplatnim knjižicama kolebaju savesti; parama stvaraju razdor u narodu, odvajajući pojedine ljude od svoje jednoverne braće.

A ti pazi i čuvaj se, čuvaj dušu svoju od onih koji dolaze kao jaganjci a unutra su grabljivi vuci“, poručuje vladika Nikolaj.