RUSIJA 2018

Žreb za Mundijal 2018. u Rusiji obavljen je i Srbija je u grupi E sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da će predstojeće Svetsko prvenstvo biće grandiozni sportski praznik.

 

Srbija je na izvlačenju u moskovskom Kremlju imala dobar žreb jer je, uprkos teškim prognozama, izbegla „grupu smrti“ i imaće solidne šanse da se plasira u nokaut fazu.

žreb za mundijal

Prvi duel ‘Orlovi’ će igrati 17. juna u Samari, a potom ih očekuju mečevi u Kalinjingradu sa Švajcarcima i Moskvi, kada će im protivnik biti veliki Brazil predvođen Nejmarom.

Svetsko prvenstvo u Rusiji:

grupa A: Rusija, Urugvaj, Egipat, Saudijska Arabija
grupa B: Portugal, Španija, Iran, Maroko
grupa C: Francuska, Peru, Danska, Australija
grupa D: Argentina, Hrvatska, Island, Nigerija
grupa E: Brazil, Švajcarska, Kostarika, Srbija
grupa F: Nemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja
grupa G: Belgija, Engleska, Tunis, Panama
grupa H: Poljska, Kolumbija, Senegal, Japan

Vrednosti sporta ne zavise ni od kakvih spoljnih okolnosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji žreba za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.

Putin je pozdravio sve goste i učesnike ceremonije koja se održava u Državnom dvorcu Kremlja u Moskvi.

„Naša zemlja s nestrpljenjem čeka svetski šampionat i namerava da ga održi na visokom nivou, kako bi vodeći fudbaleri mogli da ispolje svoje majstorstvo, da prikažu pravi, veliki fudbal“, rekao je ruski lider.

On je, takođe, izrazio uverenje da će nezaboravne utiske sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. poneti i oni koji doputuju u Rusiju da podrže svoje timove.
Prema njegovim rečima, inostrani navijači biće u prilici da se upoznaju i s ruskom kulturom, istorijom i jedinstvenom prirodom.

„I, naravno, moći će da osete naše tradicionalno gostoprimstvo i otvorenost, utoliko pre što će utakmice šampionata biti održane u 11 gradova Rusije. Navijači će imati mogućnost da odjednom borave u nekoliko regiona naše zemlje – tako ogromne i raznolike. To, kako umemo da primimo prijatelje, zna svako ko je makar jednom doputovao u Rusiju“, rekao je Putin i naglasio da su „poklonici fudbala, igrači i treneri upravo među prijateljima“.

„Učinićemo sve da Mundijal bude grandiozni sportski praznik, ali glavno je da on još više učvrsti veliku i prijateljsku međunarodnu fudbalsku porodicu, za koju su najvažniji sam sport, prijateljstvo i poštena borba, vrednosti koje ne zavise ni od kakve tekuće konjunkture“, rekao je Putin.
On je istakao da veruje da će strani gosti koji posete Rusiju steći nezaboravne utiske, ne samo tako što će videti najbolje igrače sveta, nego i tako što će biti prožeti ruskom kulturom.

Ruski lider je naveo da u Rusiji ljubav prema fudbalu postoji odavno, da je jaka i opštenarodna.

„Upravo sam se sastao s istaknutim fudbalerima koje znaju brojne generacije u celom svetu. Zahvaljujući njihovim naporima fudbal je postao tako popularan“, rekao je Putin i napomenuo da su u letopisu svetkog fudbala večno su upisana i imena ruskih sportista, poput Lava Jašina, Nikite Simonjana, Rinata Dasajeva i desetine drugih talentovanih majstora.

Putin je rekao da veruje da će predstojeće svetsko prvenstvo biti „najmoćniji faktor razvoja ove vrste sporta, kako u ruskim regionima, tako i u celom svetu, pre svega među mladima“.

Predsednik Rusije je izjavio da pobeda na svetskom fudbalskom prvenstvu, za razliku od žreba timova, ne zavisi od slučaja, nego od sposobnosti da se da sve od sebe za pobedu.

„Najprestižniju, glavnu u karijeri svakog fudbalera nagradu dobiće onaj koji dokaže svoje majstorstvo, ko izdrži napetu borbu, ko da sve svoje snage za pobedu“, uveren je ruski lider.

Predsednik Rusije je svoje obraćanje završio tako što je poželeo uspeh svim reprezentacijama koje učestvuju na Mundijalu 2018. godine.

„Svima želim sve najbolje i uspeh! Do susreta 2018. godine“, rekao je Putin.