DA BUDE SVE KAO PRE

Osamdesetdvogodišnji osnivač Benetona želi da ta konfekcijska korporacija niže uspehe kao nekad kad je bila izuzetno uspešna i popularna. Od početka ovog veka Beneton je naglo počeo da gubi renome u svetu mode koji je nekad imao.

 

Lućano Beneton, jedan od osnivača istoimene italijanske firme za konfekciju, najavio je da se sa 82 godine vraća na čelo kompanije da pokuša da je oporavi, izrazivši nezadovoljstvo zbog pogoršanja njenog stila i računa.

osnivač benetona

Kompanija je zvanično osnovana 1965. u Poncano Venetu. Uspeh Junajted Kolors of Beneton (United Colors of Benetton) je rastao dok nije postao planetarni između 1982. i 2000. godine sa šok reklamnim kampanjama fotografa Oliviera Toskanija, kao što je slika crnkinje kako doji belo dete.

Međutim od početka ove decenije popularnost te robne marke stalno opada. Zato je Lućano Beneton „besan“ i odlučio je da ponovo preuzme stvar u svoje ruke.

On je 2012. godine ostavio upravljanje svom sinu Alesandru da bi mogle da se istražuju nove strategije i oslobađa energija mlađih. Kasnije je upravljanje povereno menadžerima van porodice.

„U 2008. godini kada sam počeo da napuštam firmu ona je imala 155 miliona evra aktive, a ja je ponovo uzimam sa 81 miliona pasive 2016. godine. I ove godine će biti još gore. Za mene je to nepodnošljiva tuga“, rekao je on u intervjuu za dnevnik La Republika.

„Dok su nas drugi imitirali, firma je gubila svoje boje. Sami smo propali. Radnje koje su bile izvori svetlosti postale su mračne i tužne kao one u komunističkoj Poljskoj. Zatvorili smo prodavnice u Južnoj Americi i u SAD“, rekao je Beneton.

Ali prema njemu „najveći greh“ je bio što su prestali da proizvode džempere i rekao da je to „kao da povučete vodu iz akvadukta“. „Uprava je bila loša, greške su neshvatljive, kao da je onaj koji je vodio firmu to radio namerno“, rekao je Beneton.

Đulijano Noći, profesor na Politehničkom univerzitetu u Milanu rekao je za Frans pres da je Lućano Beneton shvatio da je njegovo „dete“ u ozbiljnoj opasnosti, i da je firma poslednjih godina akumulirala oko 600 miliona evra gubitaka“.

Lućano Beneton odlučio je da se vrati sa sestrom Đulijanom, koja ima 80 godina, i da ponovo počne da pravi džempere, i sa Olivierom Toskanijem koji je osmislio novu reklamnu kampanju. „Pripremamo novi proizvod, obnovićemo prodavnice, proučićemo boje, reorganizovaćemo se“, rekao je Lućano Beneton.

Upitan da li su ugrožena radna mesta on je odgovorio da će dati šansu svima ali da je potrebno da se kompanija olakša. Broj zaposlenih u Benetonu pao je sa 9.766 u 2008. godini na 7.328 danas.

Izvor: Beta