POSNI ĐUVEČ

Prepun povrća i bez ikakvog mesa, posni đuveč je odlično lagano jelo u danima kada se uzdržavamo od masne hrane. Nije preterano komplikovan za spremanje, tako da je savršena preporuka svima koji priželjkuju dobar obrok koji obiluje povrćem.

posni đuveč

Sastojci:

2 tikvice
1 plavi patlidžan
3 krompira
500 grama luka
2 paradajza
3 kašike pirinča
200 grama boranije
2 zelene paprike
3 kašike crvene mlevene paprike
peršun
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Tikvicama odstranimo oba kraja, oljuštimo i sečemo na sitnije parčiće. Paprike i plavi patlidžan očistimo i sečemo na kockice. Jedan paradajz sečemo na sitnije parčiće, a drugi na krugove. Oljušteni krompir stavimo u vodu da ne pomodri. U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo isečeni luk. Dodamo parčiće paprike, isceđeni krompir, iseckanu boraniju, parčiće tikvice, plavi patlidžan i 2 kašike crvene paprike. Posolimo, pobiberimo i dodamo parčiće paradajza. Sklonimo sa šporeta i dodamo pirinač.

Keramički sud nauljimo i prespemo sadržinu tiganja. U tiganj, u kom se pržilo povrće, dolijemo vode, posolimo i dodamo 1 kašiku crvene paprike. Ovu tečnost dodamo u keramički sud. Povrće pospemo sitno seckanim peršunom. Poklopimo i pečemo 30 minuta na 200 stepeni, posle čega je jelo spremno za služenje.

Prijatno!