PRAZNIČNA SLANA TORTA

Predjelo koje neizostavno treba da se nađe na vašoj svečanoj trpezi je praznična slana torta. Naša preporuka ovog gurmanluka zasniva se na tome što je ovaj recept malo zahtevniji i sa sastojcima koji zaslužuju da budu deo svečanih gastro trenutaka.

praznična slana torta

Sastojci:

100 grama dimljenog svinjskog buta
6 jaja
100 grama rokfor sira
5 kašika brašna
100 grama urnebes salate
koren celera
4 mlada luka
30 grama želatina
50 grama putera
1 kašika kečapa
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Jaja mutimo mikserom, posolimo, pa dodamo brašno i mešanje nastavimo kašikom. Testo sipamo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.

Koren celera sečemo na parčad i dodamo u šerpu sa vodom na šporetu. U sud sa želatinom dospemo vodu i mešamo žicom za mućenje. Puter mutimo mikserom, posolimo i sitno rendamo sir.

Dimljeno svinjsko meso sečemo na kocke i stavimo u dubok sud. Rešetkastom kašikom vadimo koren celera iz šerpe i mešamo žicom za mućenje. Šerpu sa izmućenim želatinom i kečapom vraćamo na šporet, a tepsiju vadimo iz rerne. Isečen mladi luk dodamo u sud sa urnebes salatom.

Nožem koru sečemo na tri jednaka dela. Prvi deo filujemo filom od urnebes salate i mladog luka, pa stavimo drugu koru. Filujemo filom od dimljenog svinjskog mesa i sira. Na ovaj fil stavimo treću koru i ostavimo tortu da se ohladi. U pravougaoni kalup stavimo polovinu sadržaja šerpe i ostavimo da se ohladi.

Stegnut želatin sa celerom i kečapom nožem vadimo iz kalupa i stavimo na tortu. Jednom prethodno obarenom jajetu odvojimo belance od žumanceta i belance sitno rendamo. Rendano belance sipamo po sredini torte i ukrasimo grančicama peršuna.

Kada se stegne, prazničnu slanu tortu sečemo na parčiće širine 3 centimetra i stavimo na činiju za serviranje.

Prijatno!