STRES PRED OPERACIJU

Neprijatno stanje poznato kao preoperativna anksioznost prolazi svako ko se nalazi pred neodložnim hiruruškim zahvatom. Nove medicinske studije preporučuju aromaterapiju eteričnim uljem lavande, koje prirodno relaksira um i telo, čineći ovo iščekivanje manje stresnim.

 

Vreme pred odlazak na zakazanu operaciju je za sve nas najčešće težak i depresivan period. Neizvesnost i misli koje su neobećavajuće, uznemiruju nas do te mere da problematično zdravstveno stanje čini još gorim.

preoperativna anksioznost

Na osnovu nedavno sprovedene naučne studije utvrđen je jedan od efektnih načina za rešavanje preoperativne anksioznosti kod pacijenata je putem aromaterapije lavandom.

Aromaterapija je upotreba eteričnih ulja izrađenih od aromatičnih biljaka u terapeutske svrhe i predstavlja jednostavan, nerizičan i isplativ način pomoći u prevenciji anksioznosti i depresije. Ovaj tretman ima brzo dejstvo, neinvazivan je i ima minimalne neželjene efekte, pa se može primeniti u više oblika, uključujući masažu, inhalaciju ili kupanje u mineralnim i biljnim supstancama, što ga čini idealnom opcijom za rešavanje anksioznosti kod pacijenata koji su pred operacijom.

Lavanda je eterično ulje veoma prijatnog mirisa poznato po svojim sedativnim svojstvima. Linalool i linalil acetat su dve važne komponente ove biljke ljubičastih cvetova koje su u stanju da stimulišu parasimpatički nervni sistem. Linalil acetat je kategorisan kao narkotik, dok linalool može delovati kao sedativ.

Naučnici koji su sproveli ovu studiju primetili su da je aromaterapija uljem lavande pomogla u smanjenju preoperativne anksioznosti kod bolesnika koji su čekali na hirurški zahvat u postupku opšte otorinolaringologije.

Studija je pratila 100 pacijenata podeljenih u dve grupe. Eksperimentalna grupa je bila podvrgnuta inhalacionoj aromaterapiji lavandom u predoperativnoj fazi, dok je kontrolna grupa dobila standardnu zdravstvenu negu. Kod obe grupe konstatovana je anksioznost nakon što su stigle u prostor za čekanje operacije i kada su otišli ​​u hiruršku salu. Istraživači su utvrdili da je srednja redukcija anksioznosti bila znatno veća u eksperimentalnoj grupi nego u kontrolnoj.

BioRelax kapi protiv nesanice

Ekspertski tim je zaključio da aromaterapija uljem lavande smanjuje preoperativnu anksioznost kod bolesnika koji su u fazi čekanja na intervenciju.

Bez obzira na težinu operacije, pacijenti često doživljavaju anksioznost uzrokovanu strahom od samog čina, anestezije i postoperativnog bola. Preoperativna anksioznost može negativno da utiče na zadovoljstvo pacijenta krajnjim rezultatom, a ovo emocionalno stanje povezano je sa povećanom upotrebom narkotika i anestetika, produženim trajanjem hospitalizacije, postoperativnim zarastanjem rana i smanjenom sposobnošću za borbom protiv infekcije.

Lekovi poput sedativa i opioida koji se koriste u okviru farmakološke terapije lečenja preoperativne anksioznosti imaju negativne neželjene efekte kao što su zamor, konfuzija i nemir. Ovi medikamenti takođe mogu sprečiti sposobnost pacijenta da aktivno učestvuje u svojoj postoperativnoj nezi, što ga najpre može bespotrebno zadržati duže u bolnici nego što bi trebalo.

Utvrđeno je da je aromaterapija lavandom pomogla u smanjivanju anksioznosti kod bolesnika smeštenih na intenzivnoj nezi, pacijenata koji su imali operaciju zuba, hiruršku intervenciju na otvorenom srcu i nakon infarkta miokarda. Međutim, aromaterapija uljem lavande nije imala značajan uticaj na anksioznost kod pacijenata koji su bili podvrgnuti zračenju, kolonoskopiji ili ugradnji bajpasa.

Istraživači na kraju zaključuju da je preoperativna anksioznost povezana sa povećanom upotrebom narkotika i anestetika, produženim trajanjem hospitalizacije, smanjenom sposobnošću za borbu protiv infekcije i opštim informisanjem o operativnom procesu koji se očekuje. S obzirom na jednostavnost i efikasnost aromaterapije lavandinim uljem, pružaoci zdravstvenih usluga treba da uzmu u obzir njegovu upotrebu u svrhu relaksacije pojedinih pacijenata koji čekaju na operaciju.