SVEDOČANSTVO O AGRESIJI I OTCEPLJENJU

U Ruskom domu predstavljena je knjiga Vojislava Jevtimijevića „SAD – NATO – EU krivci za razbijanje Jugoslavije i secesiju Kosova i Metohije“.

 

Vojislav Jevtimijević (1929), profesor srpskog jezika i književnosti, rođen u selu Lovcu kod Banjske, živeo je dugo u Kosovskoj Mitrovici gde je, pored ostalog, bio i načelnik za kulturu odakle je sedamdesetih godina prošlog veka proteran zbog borbe za srpske interese i od tada živi u Beogradu.

krivci za razbijanje jugoslavije

U okviru Udruženja pisaca „Poeta“ u saradnji sa Pokretom za Kosovo i Metohiju u Srbiji čiji je počasni predsednik, objavio je kapitalno delo od preko 700 strana pod naslovom „SAD – NATO – EU krivci za razbijanje Jugoslavije i secesiju Kosova i Metohije“.

Knjiga je predstavljena javnosti na svečanoj promociji u prepunoj svečanoj sali Ruskog doma. O knjizi su govorili diplomate Vladislav Jovanović potpredsednik pokreta, Živadin Jovanović, general Božidar Delić, dr Miroljub Vasić i Budo Vučinić. Veče su uveličali i pesnici Veselin Pavlov Dželetović i Vesna T. Tomić čitajući svoje pesme.

Na Kosovu je bio terorizam, a ne iredentizam

Govoreći o knjizi „SAD – NATO – EU krivci za razbijanje Jugoslavije i secesiju Kosova i Metohije“ Vladislav Jovanović je, između ostalog, rekao da ova dvotomna knjiga znači mnogo jer je Vojislav Jevtimijević bio vrlo aktivan i svedok slabih momenata naših komunista.

„Prva knjiga je veoma poučna i korisna jer sadržajem opominje da se ne zaboravi da je na Kosovu i Metohiji bio prisutan ekstremni terorizam a ne iredentizam kako smo govorili. Druga knjiga govori o tom procesu razbijanja Jugoslavije, a ko je ovlastio evropsku zajednicu da proglasi raspad Jugoslavije. To je samo jedn primer o povredama međunarodnog prava. Celoj našoj tragedji prišlo se kolonijalno, a početak rata i slučaj Račak je jedna velika podvala. Evropa je dozvolila da se stvori kriminalna teroristička država“, rekao je, između ostalog, general Božidar Delić.

Diplomata Živadin Jovnović je rekao da je knjiga Vojislava Jevtimijevića istorijska ali i aktuelna. On je napomenuo da je ova knjiga čak i samo naslovom opomena za one koji nemaju vremena da je pročitaju.

– Delo je istraživačkog, publicističkog, memoarskog pa čak i literarnog karaktera. Bogato izvorima i literaturom, brojnim citatima, predstavlja istorijski izvor i kao takav vredan, trajan spomenik o vremenu o kome svedoči, ali i o samom autru. Autor se bavi srpsko-albanskim odnosima od pojave Albanaca na Kosovu i Metohiji, preko stvaranja autonomije, raspada federalnog sistema, agresije, secesije, do napora da se sačuva celovitost Srbije. Autor ovog dela poseduje sposobnost da svedoči o prošlosti i sadašnjosti, da ih analizira i ocenjuje, da povezuje opšte sa posebnim, objektvno sa subjektivnim, teoretsko sa praktičnim“, reči su recenzenta Dr Miroljuba Vasića.

Posledice bombardovanja drastičnije od iskazanih

Profesor Vojislav Jevtimijević je delom potvrdio svoju privrženost istorijskoj istini i, nasuprot zapadnjačkim klišeima koji su bombardovanje jedne suverene zemlje licemerno pravdali humanitarnim ciljevima, a pritom bez milosti ubijali civile i trovali oranice, jasno istakao krivce za humanitarnu katastrofu čije posledice su sada naročito vidne u tragičnim podacima o povećanoj smrtnosti od dejstva osiromašenog uranijuma, tako da su posledice drastičnije od iskazanih u ciframa poginulih, nestalih, raseljenih i obezdomljenih.

Profesor Jevtimijević je 2008. godine objavio obimnu studiju „Severno Kosovo kroz istoriju do kraja XX veka“ u izdanju Službenog glanika sa akcentom na istoriju Banjske i okoline kroz vreme. Kruna njegovog višedecenijskog istraživanja dvotomna knjiga „SAD – NATO – EU krivci za razbijanje Jugoslavije i secesiju Kosova i Metohije“ nedvosmislenog je naslova i u njoj se imenuju krivci za veliku tragediju nesagledivih razmera koju je izazvala oružana agresija na Jugoslaviju, koju su činile Srbija i Crna Gora.

Ovo delo čine uvidi i analize svega onoga što je dovelo do tragičnih etničkih sukoba među narodima bivše zajedničke zemlje. Delo je potkrepljeno anlitičkim uvidima u istorijske okolnosti, ali i svedočenjem nepristrasnih stranih istoričara i analitičara.

Profesor Vojislav Jevtimijević je u svom radnom veku, pored ostalog, pokretao časopise, osnivao pokrete za istinu o Kosovu i Metohiji, objavljivao stručne radove. Od sredine devedesetih bavio se organizovanjem i aktivnostima vezanim za sudbine prognanih lica sa Kosova i Metohije. Više od decenije bio je predsednik Zavičajnog udruženja Mitrovčana.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić