SPOJ DVE UMETNOSTI

Prvi u potpunosti oslikani film „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga“, sastavljen od 65 hiljada ručno slikanih frejmova, stigao je u srpske bioskope 21. decembra.

 

Revolucionarni film koji prikazuje život i smrt Van Goga kroz njegove slike konačno je dostupan i publici u Srbiji.

misterija van goga

Film iza koga stoje producentske kuće „Breakthrough Film“ i „Trademark“ govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. veka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom Van Goga.

Ovaj revolucionarni tehnički i umetnički posao trajao je šest godina. Učestvovalo je 125 vrhunskih umetnika iz celog sveta, koji su živeli i radili u Gdanjsku, Vroclavu i Atini, a među njima su i srpski slikari Vladimir Vinkić i Biserka Petrović.

Ukupno je naslikano 65.000 frejmova od kojih je sačinjen film. Ovaj projekat predstavlja istorijski poduhvat koji je spojio umetnost slikarstva i filma, zbog čega ne čudi što je privukao pažnju širom sveta.

Život i kontroverzna smrt Vinsenta van Goga ispričana je preko njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Van Gogu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti.

Film prikazuje 12 Van Gogovih najpoznatijih slika, a radnja, koja je preuzeta iz 800 pisama koje je slikar sam napisao, vodi publiku do značajnih ljudi i događaja. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao.

Animirajući likove, enterijere i eksterijere koji postoje na slikama Vinsenta van Goga i pretvarajući ih u biografsku animaciju i filmski triler, rediteljski par Dorota Kobiela i Hju Velčman razvili su priču koja rasvetljava nejasne okolnosti smrti slikara.

Uloge u filmu su poverene glumcima Daglasu Butu, Džeromu Flinu, Robertu Gulaziku, a kompozitor je Klint Mansel. Film je imao svetsku premijeru na francuskom Festivalu nezavisnih dugometražnih animiranih filmova u Anesiju uz desetominutne ovacije publike i nagradu publike.

Do sada je osvojio 13 nagrada publike, u Berlinu je na dodeli 30. Evropskih filmskih nagrada proglašen najboljim dugometražnim animiranim filmom i nominovan je za Zlatni globus.