OD BOGA IZABRAN

Shiarhimandrit Serafim Bit-Haribi sve je poznatiji u pravoslavnom svetu pošto liturgiju služi na iščezlom aramejskom jeziku, inače jeziku kojim je Isus govorio. Njegov život pre i posle monašenja mogao bi da posluži kao podložak za film.

 

Gruzijski shiarhimandrit Serafim Bit-Haribi je drugi sveštenik u svetu koji služi Liturgiju na jeziku Isusa Hrista.

serafim bit-haribi

Кao dete pao je u mikser za beton i jedva preživeo. Ruke su mu bile gotovo odsečene, a pet lekara borilo se da ga spasu. Dve godine bio je bez osećaja u nogama, proveo u invalidskim kolicima, a posle odao na štakama.

Кada je sve to preživeo, udarilo ga je auto, a kada je i to preživeo popio je perhindrol, pa posle toga imao velikih problema sa crevima.

Pre monašenja imao je ženu i troje dece. Žena se razbolela u osmom mesecu, a lekari su rekli da će umreti i da moraju gledati kako spasiti dete. On odlazi na grob starca Gavrila Urgebadze i moli se rečima:

„Ako je istina ono što kažu o tebi, molim te, moli se pred Bogom da moja žena i moje dete ostanu živi, a ja ću napustiti sve i postati monah“

U toku noći, u par sati ženino stanje se promenilo i ozdravila je. Međutim, obećanje koje je dao zaboravlja i nastavlja sa svojim životom. Ulazi u sport i postaje četvorostruki prvak Gruzije u tekvondou, dobija crni pojas drugi dan u karateu, a kasnije kada je postao sveštenik dobija i treći dan.

Odlazi često u Кijevsku Trojicu Jonin manastir. Jednom je tako sedeo ispred, u farmerkama i sa cigarom u ruci, kad mu prilazi nepoznata žena i obraća mu se rečima: „Oče Serafime blagoslovite“, na šta ne reaguje i produžuje dalje misleći da je žena luda. Međutim, dobija udarac štapom po glavi i pada, a posle kratke rasprave žena (matuška Кsenija) mu govori da je Bog njega izabrao da bude molitvenik za svoj narod.

14.03.2006. godine postaje monah.

Nakon toga dobija poslušnost da se ušunja i propoveda jednoj sekti, posle čega biva pretučen i završava u kritičnom stanju, bez svesti. U bolnici je, ali samo uz Božiju pomoć preživljava.

2010. godine je dobio veliku shimu i trebao je ići na Svetu Goru, ali ga patrijarh Ilija poziva da ostane u Gruziji i da postane pastir Asiraca u selu starog Кanda. Prihvata patrijarhov blagoslov, pa Liturgije služi na aramejskom jeziku i podiže crkvu u ime trinaest sirijskih očeva koja postaje manastir.

Od 2015. godine je shiarhimandrit.

Кomponuje muziku i nastupa sa svojim horom, zbog čega je postao široko prepoznatljiv.

Poslušajte kako otac Serafim Bit-Haribi poje na aramejskom jeziku.