TOBLERONE, KIFLA, MERCEDESKE…

Pojedine zgrade u Beogradu imaju svoje nazive, obično po tome ko ih je projektovao ili na šta podsećaju. Zub vremena učinio je to da one godinama dobiju i neke nadimke koji dolaze sa novim generacijama.

 

Srpska prestonica jedan je od gradova raznovrsne arhitekture – od predratnih porodičnih kuća, preko socijalističkih masivnih zdanja, do savremenih stambenih i poslovnih kompleksa. U moru njih, ipak, neke višespratnice svojom konstrukcijom i oblikom zavređuju posebnu pažnju.

U nastavku će biti prikazano deset zgrada za koje Beograđani imaju specijalne nazive i nadimke.

zgrade u beogradu

„Toblerone“ i „Pet idiota“

1. TOBLERONE

U blizini Bogoslovskog fakulteta na Karaburmi nalazi se višespratnica upečatljivog izgleda, koja je svojim oštrim isturenim uglovima Beograđane asocirala na poznatu čokoladu marke „Toblerone“, te je njenim imenom i oslovljavaju.

2. PET IDIOTA

Pet banjičkih idiota u Crnotravskoj ulici ovo neslavno ime poneli su jer usamljeno stoje odvojeni jedan od drugog. U komšijskim šalama čućete i neobičnu priču o Bogu koji se, išavši gradom i naseljavajući idiote, sapleo na jedan od pet solitera i sve što je nosio sa sobom istresao baš na tom mestu. Kada se gledaju iz vazduha oni formiraju preciznu zvezdu petokraku, simbol stare Jugoslavije.

testera zgrade

3. TESTERA

Zgrada u Ustaničkoj ulici, zbog svoje cik-cak konstrukcije, mnoge sugrađane oblikom podseća na testeru, po kojoj je vremenom i dobila nadimak. Iako možda šetajući oko ove zgrade na Konjarniku prolaznik ne bi mogao na prvi pogled to da uoči, slika iz „ptičje perspektive“ jasno prikazuje uglove zgrade koji podsećaju na zupce testere.

kifla zgrade

4. KIFLA

Na drugom kraju grada, nadomak Zemunskog keja nalazi se i čuvena „Kifla“, zgrada koja je ime dobila po svom polukružnom obliku, a koja se proteže Karađorđevim trgom. Drugi nadimak, ne toliko uvrežen joj je „Banana“.

Potkovica zgrade

5. POTKOVICA

Poluotvorenog oblika, zgrada u Ulici Španskih boraca ime je dobila po potkovici na koju liči gledana iz vazduha. Ovo zdanje u novobeogradskom Bloku 28 često se pod tim imenom može naći i u brojnim oglasima.

Televizorke zgrade

6. TELEVIZORKE

Nedaleko od „Potkovice“ nalaze se i dve poduže zgrade u ovom bloku, poznate kao „Televizorke“. Građene klasičnom socijalističkom arhitekturom, zgrade u Bulevaru Arsenija Čarnojevića i Milutina Milankovića, zbog svojih prozorskih okana podsećaju na mnoštvo nanizanih televizora prikačenih na fasadi.

Mercedeske zgrade

7. MERCEDESKE

Međutim, pomenuti „biseri“ arhitekture nisu jedini na Novom Beogradu. Društvo im prave i „Mercedeske“ u Bloku 38. U pitanju su dva trokraka solitera u Bulevaru Milutina Milankovića, koja svojim izgledom jasno podsećaju na zaštitni znak poznatog brenda automobilske industrije.

Rudo zgrade

8. RUDO

Istočna kapija Beograda nadimak je za tri zvezdarska solitera „Rudo“, nazvana po istoimenom bosanskom gradu odakle je rodom arhitekta Dragoljub Mićović, pod čijim nadzorom se njihova izgradnja vodila. Soliteri se nalaze u blizini auto-puta, te svojom veličinom simbolički predstavljaju kapiju na ulasku u glavni grad.

Crvenkapa zgrade

9. CRVENKAPA

U novobeogradskom Bloku 12, prekoputa basketaških terena smešten je „Ju biznis centar“, ili popularno „Crvenkapa“. Ovaj stambeno-poslovni kompleks u Bulevaru Mihajla Pupina nadimak je dobio zbog upečatljivih crvenih detalja na belim fasadama.

Kineski zid zgrade

10. KINESKI ZID

Najduža lamela i stambeni objekat od 1.000 metara i čak 62 ulaza nalazi se u Bloku 21, a izgrađena je šezdesetih godina 20. veka. Zbog svoje dužine obuhvata čak četiri ulice, a to su Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Zorana Đinđića, Milentija Popovića i Antifašističke borbe. Krivudav oblik dao joj je još i nadimke „Meandra“ i „Zmijice“ zbog nekada veoma popularne telefonske igre.

Izvor: Blic.rs