ŠTA PREDSTAVLJA DENTALNI TURIZAM?

Stomatološke ordinacije postale su “hit destinacija” i sve češći razlog dolaska stranaca u našu zemlju, a naročito u Beograd.

 

U početku, dentalni turizm u Srbiji je bio poznat jedino našim ljudima koji rade u inostranstvu. Međutim, danas u Srbiju dolaze stranci iz svih krajeva sveta, sa ciljem da za mnogo manje novčanih sredstava ulepšaju svoj osmeh.

stomatoloski turizam

Naša zemlja je nezaobilazna destinacija građana Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Švedske, Norveške, Kanade i SAD-a. Američki stručnjaci smatraju da će dentalni turizam u narednih 5 godina biti u porastu i do 6 procenata, a jedan od glavnih razloga je sve beći broj stanovništva u bogatim zemljama iz kojih potiče najveći procenat potražnje za stomatološkim uslugama. Tu je i pad kvalteta zuba zbog konzumacije nekvalitetne i prerađene hrane. Takođe i informisanost da se savremenim metodama i materijalima nedostatak zuba može vrlo lako i brzo nadoknaditi.

Dentalni turizam podrazumeva dolazak pojedinca ili grupe ljudi u neku drugu zemlju kako bi po nižoj ceni dobio različite stomatološke usluge. Dental turisti najčešće borave u Beogradu zbog svog bogatog sadržaja, jer pored lepih i zdravih zuba dolazak koriste kako bi se odmorili i obišli različite turističke sadržaje i znamenitosti. Neke od najpoznatijih beogradskih stomatoloških ordinacija svojim pacijentima iz inostranstva pored i do 70% jeftinijih usluga, nude besplatan smeštaj u centru Beograda, prevoz od i do aerodroma, usluge vodiča i mnoge druge usluge koje imaju za cilj da dental turistima u našoj zemlji imaju lep i dobro organizovan boravak.

Stranci dolaze zbog različitog spektra usluga. Najčešće usluge su iz oblasti implantologije, protetike i oralne hirurgije. Trend hollywood smile retko kog klijenta lišava zahteva blistavo belog i estetski lepog osmeha.

Preko 70 procenta beogradskih stomatoloških ordinacija je moderno opremljeno, a stomatolozi sve više koriste najsavremeniju tehniku i materijale. Pored obaveznog engleskog jezika, stomatolozi uče i ostale svetske jezike kako bi imali bolju komunikaciju sa svojim klijentima.

dentalni turizam

Pored niže cene stomatoloških usluga, geografski položaj i saobraćajna infrastruktura takođe utiču na razvoj ovog fenomena. Podaci pokazuju da je stranim klijentima izuzetno važno da do naše zemlje mogu doći vrlo brzo i jeftino, bez velikog broja presedanja. Takođe, podaci pokazuju da kada stranci dodju zbog dental turizma u našu zemlju,  zadržie se oko desetak dana, a kući vrate zadovoljai svojim lepim osmehom.