SIMPTOMI REFLEKSNOG BOLA

Ako ste ikada osetili bol u levom ramenu posle jela, to obično ne ukazuje na neki ozbiljan zdravstveni problem, mada ima izuzetaka. Ovaj bol smatra se refleksnim bolom, jer je samo manifestacija problema na nekom drugom žarištu u telu.

 

Skoro svi volimo da jedemo i uživamo u hrani, jer nam to stvara osećaj prijatnosti osim što je prirodna pojava u funkciji opstanka čoveka kao vrste. Međutim, ukoliko osećamo bilo kakav bol nakon konzumiranja hrane, ta prijatnost iščezava i ne može se smatrati uživanjem.

bol u levom ramenu posle jela

Neugodno iskustvo posle jela praćeno bolom u levom ramenu može biti uzrokovano nekolicinom ne tako ozbiljnih stvari, ali neki uzroci mogu biti i znak nečeg alarmantnog. Retko, ovakav bol je jedan od prvih simptoma srčanog udara kada je potrebna neodložna medicinska pomoć.

Ako nam se desio bol u levom ramenu posle završenog obroka, moguće je da smo pojeli previše hrane. Međutim, moguće je da postoji i ozbiljniji razlog zbog kojeg moramo povesti računa ili u nekim slučajevima tražiti hitno reagovanje lekara.

Bol u levom ramenu obično se smatra refleksnim bolom, jer on nastaje zbog nečega što nam se dešava u telu na nekoj drugoj tački žarišta. Te tačke kojima se reflektuje bol u levom ramenu su najčešće srce, jednjak, zubi, pankreas ili određena žarišta u našem digestivnom sistemu.

Postoji šest najčešćih uzroka bola u levom ramenu koji se javi odmah posle jela.

Prejedanje

Ako jedemo previše, mišići oko našeg želuca mogu se dodatno istegnuti. Previše hrane može da uzrokuje da naš želudac potisne druge organe i tkiva koji odašilju bol u naše levo rame.

Očigledni znaci prejedanja uključuju bol u stomaku, dijareju, prekomerne gasove, podrigivanje, bol sa strane, grčeve, nemogućnost dubokog udisanja vazduha i mučninu.

GERB

GERB je skraćenica za gastroezofagealnu refluksnu bolest. Ona se dešava onda kad se naša želudačna kiselina vrati u naš jednjak i uzrokuje iritaciju. Kada previše pojedemo, to će uzrokovati da se još više kiseline vrati nagore. Ovo može uzrokovati bol u levom ramenu nakon jedenja, kao i po sredini grudnog koša. Često se ovaj simptom poistovećuje sa srčanim udarom.

Ostali simptomi GERB-a uključuju gorušicu nakon konzumiranja hrane ili čak i na prazan đeludac, bol u grudima, osećaj kiseline ili hrane koja se vraća, kašalj, probleme s gutanjem i promuklost.

Gasovi

Bol u levom ramenu posle jedenja može da se javi usled “zarobljenih” gasova u organizmu. Kada varimo hranu, bakterije u našem digestivnom traktu mogu da formiraju gas koji se u telu može zaglaviti. Ovaj pritisak prouzrokuje refleksni bol koji pogađa levo rame. Šetnja nakon jela može pomoći da se gas pomeri u telu, tako da će stvari pomeraju, tako da će gas prošetati na drugo mesto bez podrigivanja ili nadutosti. Čaša gaziranog pića ili tableta protiv gasova može da pomogne u ovom slučaju.

Znaci gasova nakon jedenja su bolovi u trbuhu i osećaj sitosti, nadimanje, prekomerno podrigivanje, grčenje, bol u grudima i glasno zavijanje creva.

Gorušica

Gorušica ili žgaravica je vrlo jednostavna i česta pojava posle jedenja. To se dešava kada se prejedemo ili pojedemo masnu i začinjenu hranu. Želudačna kiselina je u ovom slučaju previše stimulisana i izaziva osećaj zapaljenja i bola u ramenu.

Znaci žgaravice posle jela su osećaj zapaljenja u centru grudnog koša, bol u desnom ili levom ramenu, povraćanje kiseline i mučnina.

Pankreatitis

Pankreatitis je jedan od ozbiljnijih uzroka bolova u levom ramenu nakon jedenja. Pankreas je organ koji luči insulin kako bi nam pomogao da kontroliše šećer u krvi i oslobodi digestivne sokove. Jedan od prvih klasičnih znakova upale pankreasa jeste bol u ramenu koji se javlja odmah nakon obroka. Taj bol čak može započeti tokom jela.

Simptomi pankreatitisa su bol u levom ramenu, probadajući bol koji kruži ka leđima, žestok osećaj upale u predelu stomaka, mučnina, povraćanje, dijareja praćena grčevima, nemogućnost uzimanja daha i nesposobnost da se jede bez probadajuće boli.

Srčani udar

Srcu je potrebno dovoljno kiseonika kako bi radilo. Dok jedemo, naše telo skreće krv i kiseonik sa vitalnih organa i šalje ih u digestivni trakt kako bi pomogao varenju jela. Ako bolujemo od neke srčane bolesti, ovo može oštetiti srce zbog kiseonika koji mu je neophodan. To znači da veliki broj srčanih udara dolazi odmah nakon obilnog obroka.

Simptomi infarkta su kratak daha, bol u grudima, bol koji se pruža ka vratu i vilici, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, bol u rukama i nepravilan srčani ritam.