PROLETELO VREME

Sigurni smo da vas ne napušta osećaj da su devedesete bile pre deset godina ili da je već 17 godina prošlo od početka novog milenijuma. Niste jedini, a ovo je objašnjenje tog fenomena!

 

Da li vam se ikada dogodilo da neko spomene pesmu, film, događaj ili pojavu iz devedesetih godina, i vi shvatite da je od tada prošlo 20, ili čak skoro 30 godina, iako ste nekako sve vreme imali osećaj da je prošlo mnogo manje?

devedesete bile pre deset godina

Ako jeste, ne brinite – niste sami. Naročito ako ste milenijalac.

Neki stručnjaci smatraju da je naš odnos prema vremenu proporcionalan godinama.

Prema proporcionalnoj teoriji, kako starimo, naš osećaj sadašnjosti postaje relativno kratak u odnosu na naš životni vek.

Zamislite, na primer, dečaka koji slavi peti rođendan. Od njegovog poslednjeg rođendana prošlo je godinu dana, što je u tom trenutku petina njegovog života. On je za to vreme saznao izuzetno mnogo stvari o svetu, i čini mu se da je prošlo mnogo više vremena nego što zapravo jeste.

S druge strane, period od godinu dana za 70-godišnjaka će predstavljati sedamdeseti deo njegovog života, a kako je kod njega odavno završen kognitivni razvoj i on već dobro poznaje svet oko sebe, delovaće kao da je vreme „proletelo“.

Ipak, ova teorija ne pruža odgovor jer se ispostavilo da nemaju samo milenijalci ovaj problem. Brojna istraživanja pokazala su da isti utisak imaju i starije generacije, čiji su pripadnici u 90-im već bili odrasli.

Korisnici sajta Redit podelili su svoje mišljenje sa drugima, a u nastavku možete pročitati njihove odgovore:

„Imam 27 godina. Smatram da je kontrakultura počela da prolazi kroz krizu identiteta negde oko moje 18. godine. Na televiziji su počeli da se pojavljuju Britni Spirs i Merlin Menson, a ukinute su neke od mojih omiljenih serija. Čak i tada sam mogao da osetim da nešto nije u redu. Uskoro smo počeli svi da uviđamo koliko je sve neoriginalno i nekreativno, kada smo shvatili da su neki novi klinci počeli da prate trendove protiv kojih smo se, kao prethodna generacija, mi borili. Kada su ‘ag’ (Ugg) čizme stupile na scenu, nisam mogao rođenim očima da verujem šta vidim. Trebalo je da ostanu zaboravljene u davnim 90-im. Umetnost je takođe pogodilo nekoliko stvari. Indi filmovi počeli su da se snimaju 90-ih, i nikada nisu prestali jer se sviđaju publici. Nepster je promenio sve u vezi sa medijima. Ranije ste imali ljude koji, eto, vole tu jednu posebnu stvar, danas svi vole sve. Karakteristike i obeležja nekako su počeli da se gube u poslednjih deset godina, jer zbog dostupnosti medija i globalizacije više nisu toliko izraženi. Sećate se, takođe, kada ste morali da date novac za diskove ili kasete čiji ste sadržaj kasnije konzumirali? Danas je sve dostupno jednim klikom, i niko ništa ne mora da plati. Internet je u globalu počeo da stvara neku vrstu monokulture, mediji su prošli isto, a tu je i hiperprodukcija koja uvek prati jedinstvenu formulu zbog koje sve liči na sve. Što se tiče sadržaja TV serija, mislim da je danas godi nego ikad“, objasnio je korisnik sandblastedred.

„Mislim da je u pitanju generalni osećaj, jer sam trenutno u četrdesetim i osećam se isto. Imam utisak kao da sam između 1990. i 2000. proživeo mnogo više stvari nego između 2000. i 2010. Pitajte me da se setim nečega iz 1995, i nabrojaću mnogo toga. Pitajte me nešto o 2005. godini, i imaću osećaj kao da se zaista ništa nije dogodilo“, napisao je MisterBTS.

„Imam potpuno isti osećaj, delom zbog toga što su početkom milenijuma počele da se repriziraju mnoge serije koje sam u 90-im već odgledao, ili su jednostavno nastavili da snimaju nove sezone onih serija koje su već počele. Zatim sam se oko 2005. ili 2006. prebacio na onlajn život i poleo da igram MMO video-igre, što sam nastavio da radim do danas. Verovatno zato imam utisak kao da su 90-e bile juče, a od 2000. pa nadalje vreme kao da je stalo“, istakao je domonx.

„Nakon 25. godine svi postajemo bolno svesni činjenice da se subjektivni osećaj za vreme ne može izraziti brojem. Ja i dalje pamtim kišu na svom licu iz 2005, miris trave iz 1995. Ali teško da mogu da se setim bilo čega iz 2013“, otkrio je KubrickIsMyCopilot.

„Mislim da bi prvih deset godina u bilo kom drugom veku bilo čudno kao i u ovom. Pitam se da li su ljudi koji su živeli između 1910. i 1920. imali isti problem“, prokomentarisao je Col_Wilson.

„Ne čini samo to da se osećam starim. Imam 27 godina, i još ne mogu da shvatim da će 2010. godina uskoro biti ona koja je bila pre deset godina. Od 2010. godine prošla je skoro cela decenija, ljudi!!!“, istakao je anonimni korisnik.

„Lako je vama, deco. Ja i dalje mislim da su pre deset godina bile – sedamdesete“, napisao je Lots 42.

Izvor: B92.net