BISERI I GAFOVI

Teško je reći da li je postojala uspešnija godina od 2017. kada je reč o nesmotrenim izjavama onih koji nam kroje život. Provale srpskih političara izrečene u godini za nama pamtiće se i nadalje…

 

2017. godina obilovala je blamovima i odvalama srpskih političara iz oba tabora – i vlasti i opozicije. O nekima se prepričavalo mesecima posle, a mnogi od njih obeležili su svoje govornike za sva vremena.

provale srpskih političara

Glavni akteri ovih izraza nesmotrenosti i nadobudnosti su bili, između ostalih, Vučić, Dačić, Palma, Vulin, Janković…

Ničim izazvan, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković javio se tvitom iz hotelske sobe u Beču, kako je rekao, zgrčen od stresa i besa. Danima je srpska javnost oštrila mozak i tumačila šta je to zapravo Janković poručio iz centra austrijske prestonice, ali avaj! Niti je to ko mogao da odgonetne niti razloge što mu se posle toga čitav pokret raspao u deliće.

dačić tramp

Navikli smo na njega da nas zabavlja dok se bavi važnim državnim poslovima. Tako je i ovaj put ministar spoljnih poslova Ivica Dačić briljirao na sednici UN u Njujorku kada je uspeo da priđe američkom predsedniku Donaldu Trampu, pokaže mu nekakve papire i malo proćaska sa njim. Posle višednevnih spekulacija o tome šta je Dačić od dokumenata dao na uvid prvom čoveku SAD, ispostavilo se da su u pitanju naslovne strane svih srpskih novina iz vremena kad je Tramp izabran za predsednika.

***

I u narednom blamu glavni akter je šef srpske diplomatije. Svi znamo kako peva domaće pesme, ali nas je u 2017. godini iznenadio i poznavanjem repertoara na turskom. Na večeri upriličenoj predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, Ivica Dačić otpevao je jedan od turskih tradicionala i oduševio krutog šefa sa Istoka.

Rečenica “Tri hiljade za gospodina, dve za gospođu” postala je svojevrsna mantra koja će sasvim sigurno ostati u upotrebi i u 2018. godini. Za nju je zaslužan predsednik Jedinstvene Srbije i poslanik Dragan Marković Palma koji je odokativno delio novčanu pomoć najugroženijim građanima Jagodine. Istu velikodušnost ponovio je i pred sam kraj 2017. godine, kada je još izdašnije delio novac i šakom i kapom onima koji žive na ivici egzistencije.

pavlović tvit

Jedan od recepata za izlazak iz političke anonimnosti bio bi tvitovanje neprikladnog sadržaja dok se razmatraju bitne stvari za državu.

Tako je profesor Fakulteta političkih nauka i poslanik pokreta “Dosta je bilo” Dušan Pavlović umesto linka do predloga završnog budžeta ubacio vezu do porno filma “The Arrangement” iz 1981. godine.

Dakle, jedna nesmotrenost bila je dovoljna da svi saznamo čime se poslanik Pavlović bavio dok je analizirao komplikovanu budžetsku statistiku. I da ne bi ovog njegovog kiksa, on bi i dalje bio samo jedan od svima nama nepoznatih DJB poslanika u Skupštini Srbije.

***

Mali Alek koji 35 godina nije vratio knjigu “Đulići” u bibilioteku, ekipa koja u pabu skandira “Vučiću ped*ru” i avionska turbulencija u kojoj kormilo preuzima svemoćni šef Srbije bili su motivi predizbornih Vučićevih spotova za predsedničke izbore u aprilu. Podsetimo se kako je izgledao susret malog Aleka sa Nadom Ajkulom.

Usred obraćanja medijima u Rumi gde je prethodno otvorio fabriku nudli, predsednika Srbije ometao je helikopter koji je nadletao to vojvođansko mesto.

Tom prilikom, rekao je…

Slučaj “Tetka iz Kanade” obeležio je godinu za nama. Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije uspeo da objasni odakle mu 205.000 evra za stan, pa se dosetio da mu je tu pozamašnu sumu poklonila tetka iz Kanade. I to ne njegova, nego suprugina. I to ne odjednom, nego se nekoliko puta išlo za Kanadu po taj iznos. Upetljao se Vulin objašnjavajući poreklo ovog novca, ali u tome nije uspeo. Ostade nam žal što i mi nemamo jednu takvu tetku iz Kanade.

***

Poslanica pokreta “Dosta je bilo” dr Ana Stevanović održala je poslanicima u Skupštini predavanje o tome kako treba da se ponašaju u parlamentu, ali čim je završila svoj govor otelo joj se nešto što je demantovalo sve što je do tada govorila.

Lider pokreta „Dveri“ Boško Obradović tek što se vratio sa Kosova i Metohije u Skupštinu je uneo pozamašni kamen, podigao ga i krenuo da recituje pesmu Đure Jakšića „Otadžbina“. Predsednica parlamenta Maja Gojković reagovala je istog trenutka i pozvala obezbeđenje da olakšaju Obradovića.