BOŽIĆNA ĆURKA

Najradosniji hrišćanski praznik dan je velike sreće i gozbe u čast proslavljanja dolaska na svet Spasitelja čovekovog. Tako je božićna ćurka, osim tradicionalne pečenice, jelo koje zavređuje da se nađe na punoj trpezi za dan Hristovog rođenja.

božićna ćurka

Sastojci:

1 ćurka oko 4 kilograma
150 grama suvih šljiva
100 grama dimljene slanine
2 jabuke
100 grama suvog grožđa
250 grama suvih kajsija
1 par kobasica
150 grama suvih smokava
150 grama oljuštenog i na listove isečenog badema
nekoliko listova lovora
1 pileća kocka za supu
ulje
50 mililitara šerija
200 grama obarenog kestena
so
crni biber

Način pripreme:

U šerpu sa proključalom vodom stavimo kocku da skuvamo supu. U međuvremenu, na dasci za sečenje kobasice sečemo na kolutove i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. U drugu šerpu sa zagrejanom vodom stavljamo suve šljive, smokve, kajsije i suvo grožđe da omekšaju. Kada omekšaju, izvadimo, seckamo šljive, smokve i kajsije i stavljamo u veći dubok sud. Dodamo suvo grožđe. Oljuštene i od semenki očišćene jabuke sečemo na kriške i stavimo ih u dublji sud. U sud dodajemo i ispržene kolutove kobasice.

Obareni kesten oljuštimo, sečemo na parčad i dodajemo u sud. Posolimo, pobiberimo, dodamo ulje i promešamo. Ćurku posolimo i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane, a potom unutrašnjost ćurke punimo sadržajem dubokog suda. Kožu na vratu odsečemo. Ovom ćurećom kožom zatvorimo ćurku kako fil ne bi ispao.

Na grudi ćurke ređamo šnite slanine, jednu na drugu. Kuvarskim koncem pričvrstimo ćurku. Stavimo je u tepsiju za pečenje. Poprskamo ćurku uljem i prelijemo supom. Tepsiju zatvorimo aluminijumskim folijom, stavimo u rernu i pečemo 2 sata na 200 stepeni.

Nakon dva sata vadimo tepsiju iz rerne, skinemo foliju pa preostale kriške jabuke i preostali fil dodamo u tepsiju. Čurku prelijemo šerijem. Vratimo tepsiju u rernu i pečemo još 30 minuta. Gotovu ćurku vadimo iz rerne, skinemo kuvarski konac i stavimo na činiju za serviranje.

Na činiju ređamo i preostalo voće iz tepsije, a ćurku prelivamo sosom u kome se peklo. Jednu narandžu sečemo na pola a potom na tanke polukrugove. Komadima narandže dekorišemo činiju a božićnu ćurku dekorišemo listićim oljuštenog badema.

Prijatno!