YOUTUBE ANALIZA

Šta bi bilo kad bi bilo? Ako se danas pogleda hipotetički, Jugoslavija bi bila rangirana kao 53. zemlja na svetu po ekonomskoj snazi. Stanovnika bi imala nešto više od 20 miliona žitelja, što bi je smestilo na osmo mesto po brojnosti populacije u Evropi.

 

Krajem ove godine navršiće se tačno 100 godina od formiranja Kraljevine SHS, odnosno od početka zajedničke države koja se kasnije zvala Jugoslavija.

jugoslavija bi bila

Zanimljivu analizu na kanalu YouTube je tako napravio Džozef Pisneti, koji se zapitao „šta bi bilo kad bi bilo“ i kako bi danas izgledala obnovljena i ujedinjena Jugoslavija?

Odmah na početku svoje analize naišao je na problem, a to je Kosovo. Naime, novu Jugoslaviju bi činilo šest ili sedam država, sve zavisi od broja država koje su priznale Kosovo, koje je nekada bilo pokrajina u sklopu Srbije.

Kada je u pitanju BiH, autor je posebno naglasio kako skoro 2,4 odsto teritorije zemlje leži na minama. Kada bi se ponovo rodila, Jugoslavija bi imala nešto više od 20 miliona stanovnika, čime bi automatski ušla u top 10 najvećih država Evrope kada je u pitanju stanovništvo i bila bi na osmom mestu.

Pisneti podseća da bi nova Jugoslavija imala manje stanovnika nego 1991. godine kada je zabeleženo nešto više od 23 miliona stanovnika.

Kada je u pitanju etnički postotak koji bi Jugoslaviju činio, on bi izgledao ovako: u zemlji bi živelo 35 odsto Srba, 20 odsto Hrvata, 11 odsto Albanaca, 9 odsto Bošnjaka, osam odsto Slovenaca, šest odsto Makedonaca, jedan procenat Crnogoraca i 10 odsto ostalih.

Religijski, Jugoslaviju bi činilo 43 odsto pravoslavnih, 27 procenata katolika, 22 odsto muslimana i osam odsto ateista, agnostika i ostalih manjih verskih grupa.

Bruto nacionalni proizvod iznosio bi 191.045.000.000 dolara, što bi Jugoslaviju pozicioniralo na 53. zemlju na svetu kada je u pitanju ekonomija.

Vojsku bi činilo oko 230 hiljada pripadnika, a pet najvećih gradova bi bili Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Skoplje.