SA NJOM NEMA GREŠKE

Bez obzira kog je kroja ili dužine, mala crna haljina je decenijama nezaobilazna u garderoberima nežnijeg pola.

 

Svaka dama kada želi da bude elegantna i prefinjena posegne za malom crnom haljinom. Popularna LBD (little black dress) smatra se jednim od favorita u ormaru svake žene koja vodi računa o svom stilu i izgledu.

mala crna haljina

Čuveni modni kreator Karl Lagerfeld je rekao da niko ne može biti preterano ili nedovoljno sređen kada nosi malu crnu haljinu. Ni jedna proslava ne prođe bez male crne haljine.

Mala crna haljina se vezuje za dvadesete godine i dizajnerku Koko Šanel. Želela je da osmisli komad garderobe koji je moderan, ali i pristupačan. Vremenom se mala crna haljina pokazala kao pametan izum jer je ona iz sezone u sezonu ostajala kao nezaobilazan trend.

Mala crna haljina je prvobitno bila dužine do listova i bila je ravno sečena. Slavna modna dizajnerka Koko Šanel ju je predstavila u Vogu 1926. godine. Pre ove haljine crna boja je bila boja žaljenja, a sa njom postaje boja elegancije. Prvobitna haljina Koko Šanel je bila dužine do kolena i imala je rukave. Rukavi se već sledeće godine gube.

Posle par godina dizajneri kreću da se igraju sa materijalima i uvode i čipku. Tokom tridesetih godina ova haljina doživljava velike promene u vidu dužine i kroja. Naime, mala crna haljina se proizvodi u dužini do kolena i otkriva ramena i leđa.

Nekoliko godina kasnije i ovaj trend prolazi i mala crna haljina se ponovo radi u dužini do polovine listova i vraćaju se rukavi najpre kratki, a potom i dugi. Početkom 40-ih mala crna haljina postaje haljina A kroja. Pored modne kuće Šanel i modna kuća Dior kreće sa izradom ove haljine. Diorovu malu crnu haljinu odlikovao je uzak struk i široka suknja sa puno volumena, dok je gornji deo ličio na košulju kratkih rukava sa jednim redom dugmadi.

Tokom 50-ih godina dizajneri se igraju sa dužinom, krojevima i materijalima prilikom izrade ove najpoznatije haljine. U čitavoj istoriji mode, ovo je možda i najuzbudljiviji period kada je mala crna haljina u pitanju, jer su neki od kultnih krojeva nastali upravo u ovoj dekadi.

Šezdesetih godina se javlja mini-suknja i mala crna haljina dobija novu dužinu. Ona je bila nezaobilazna u stajlinzima holivudskih diva kao što su Merlin Monro, Odri Hepbern, Sofija Loren…

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, mala crna haljina proslavlja se i u svetu rokenrola, a popularizuju je dive poput Debi Hari.

Devedesete godine obeležava ultra kratka crna mala haljina i nosila ju je često Viktorija Bekam na svojim nastupima sa Spajsicama. Gotovo da nema popularne dame koja nije ponela malu crnu haljinu makar jednom, a često su je koristile kako bi prenele svetu neku poruku. Tako je Lejdi Di, nakon što se razvela od princa Čarlsa, za svoju „osvetničku haljinu‟ (kako su je mediji prozvali) odabrala upravo riskantnu malu crnu haljinu. Zanimljivo je da se radi o istoj haljini koju je nosila na prvom pojavljivanju nakon što se verila sa princom Čarlsom; upravo onoj haljini koja je do te mere uzburkala britansku javnost, da se čitava ujdurma graničila sa skandalom u britanskoj štampi.

Piše: Jovana Stanković