MOĆNI SUPLEMENT 

Metilsulfonilmetan ili skraćeno MSM koristi se da pomogne u lečenju na desetine bolesti i simptoma raznih oboljenja, zbog čega se sve više naziva čudom od suplementa.

 

Ako bismo vam rekli da postoji “čudotvorni dodatak ishrani” koji može da smanji zapaljenje, aktivno se bori protiv stresa i bolova, podiže imunitet i povećava nivo energije, da li biste bili zainteresovani za njega? Onda morate da se upoznate sa suplementom MSM!

metilsulfonilmetan

Šta je MSM?

MSM je skraćeni naziv za metilsulfonilmetan, tj. organski oblik sumpora koji je kao četvrti najvažniji mineral u ljudskom telu prisutan u svim ćelijama. Naziva se još i mineralom lepote.

Potiče iz okeana gde planktoni luče sumpor koji isparava iz vode u atmosferu. U obliku kiše pada ponovo na zemlju i postaje hrana za sve zemaljske organizme. Vrlo je koncentrisan u biljkama izloženim jakim kišama (borova kora, divlje trave, aloja). MSM suplement se dobija ekstrakcijom iz ovih biljaka i nalazi se u vidu kristala rastvorljivih u vodi.

Metilsulfonilmetan koristi se za poboljšanje imunološke funkcije, smanjenje upale i kao aktivni saradnik pri obnavljanju zdravog telesnog tkiva. Razlog zbog kog se mnoge koristi pripisuju MSM suplementu je to što on pruža biološki aktivni sumpor, koji je kao četvrti najvažniji mineral čoveku potreban za mnoge ključne telesne funkcije svakog dana.

6 prednosti MSM suplementa

  1. Leči osteoartritis i bolove u zglobovima

Dobro istražena korist metilsulfonilmetana je da pomaže u smanjenju zapaljenja zglobova, poboljšava fleksibilnost i reaktivira proizvodnju kolagena. Istraživanja pokazuju da mnogi bolesnici sa artritisom, bolovima u zglobovima, krutošću, problemima u kolenima i leđima, kao i ograničenim kretanjem doživljavaju smanjenje simptoma i poboljšan kvalitet života prilikom uzimanja MSM suplementa.

Ovaj dodatak ishrani koristan je kao pomoć organizmu da oblikuje novo tkivo zgloba i mišića dok istovremeno smanjuje zapaljenske reakcije koje doprinose oticanju i krutosti. Suplement MSM je prirodan i efikasan protiv upala zbog toga što sumpor utiče na imuni sistem i olakšava normalnu ćelijsku aktivnost. Sumpor mora biti prisutan u ljudskim ćelijama zbog oslobađanja mnogih nusproizvoda i viška tečnosti koji se akumuliraju i izazivaju oticanje.

Kliničko ispitivanje efekata MSM na bolove u zglobovima kod 118 pacijenata sa osteoartritisom utvrdilo je da su u poređenju sa placebo lekovima MSM suplementi uzeti tokom 12 nedelja rezultirali smanjenjem otoka i bolje pokretljivosti zglobova. MSM suplement dat u dozama od 500 miligrama tri puta dnevno zajedno sa glukozaminom odličan je prirodni tretman za artritis.

  1. Rešava probleme s probavom

MSM može pomoći u ponovnoj izgradnji sluzokože digestivnog trakta i smanjenju upale ili alergijske reakcije na određenu hranu. Takođe, MSM suplement je koristan za lečenje sindroma propustljivog creva, jer može da pomogne pri zaustavljanju čestica od izlivanja u krvotok, pri čemu dolazi do upale i problema.

Pored toga, MSM suplement pomažu i u lečenju hemoroida. Nanošenje gela koji sadrži metilsulfonilmetan zajedno sa uljem čajevca može smanjiti bol i otok na analnom otvoru uzrokovane hemoroidima.

  1. Revitalizuje kožu i leči dermatološka stanja

Neka istraživanja pokazuju da primena kreme koja sadrži MSM i silimarin pomažu smanjenju upale koja je uzročnik rozacee, alergija ili sporijeg zarastanja rana. MSM može pomoći u poboljšanju tena kože, smanjujući crvenilo, olakšavajući osetljivost i lečeći druge simptome povezane sa rozaceom.

Mnogi ljudi koriste MSM kako bi zadržali mladalački izgled, jer ovaj prirodni dodatak ishrani pomaže u sprečavanju bora, ožiljaka, tamnih mrlja i oštećenja kože od sunca. To je ostvarljivo jer je MSM neophodan za proizvodnju kolagena, a ovaj protein pomaže koži da ne bude opuštena, izborana i suva.

Upotreba MSM suplementa pomaže čoveku da zadrži dragoceni kolagen i keratin, jer je sumpor potreban za proizvodnju ovih “mladalačkih” jedinjenja. Što smo stariji, gubimo kolagen i zdravo tkivo, što se odražava na koži koja gubi na pigmentaciji i elastičnosti. Još više povoljnih rezultata može se steći ako se MSM koristi na koži u kombinaciji sa drugim antioksidantima, kao što su vitamini A, C i E koji pomažu u izgradnji novih i zdravih ćelija kože.

  1. Ublažava bolove i grčeve mišića

Istraživanja pokazuju da se MSM ponaša kao prirodni analgetik, pomažući u sprečavanju i lečenju bolova u mišićima i poboljšavajući obim kretanja i pokretljivosti. Dokazano je da ovaj suplement pomaže oporavku mišića posle vežbanja, povreda i operacija, a posebne pogodnosti ispoljava kada se koristi u kombinaciji sa drugim protivupalnim supstancama.

Kako MSM zaustavlja bol u mišićima? To nas vraća na ulogu sumpora u ljudskom telu, koji se uglavnom skladišti unutar tkiva od kog se grade mišići i zglobovi. MSM pomaže oporavku zgrčenih ćelija vlaknastog tkiva u mišićima koje nastaju pod naporom ili tokom vežbanja, pomažući im da se spreči oticanje tokom dužeg vremenskog perioda.

Takođe, MSM obnavlja fleksibilnost i propustljivost ćelijskih zidova unutar mišića, što znači da hranjive materije lakše prolaze kroz tkiva, omogućavaju brži oporavak i uklanjaju mlečnu kiselinu, koja uzrokuje poznati osećaj “pucanja” nakon vežbanja. Rezultat je povoljan jer je manje vremena potrebno za oporavak, a povrh toga smanjen je pritisak na mišiće, kao i bol i grčevi u njima.

  1. Obnavlja rast kose

Naučno je utvrđeno da metilsulfonilmetan pomaže u povećanju nivoa kolagena i keratina, inače dve hranljive materije neophodne za formiranje novih vlasi kose, a takođe značajne i za jačanje noktiju. Kolagen i keratin se često nalaze u proizvodima i tretmanima za kosu, jer su to sastojci koji joj daju snagu, izdržljivost i zdrav izgled, što posledično znači da mogu pomoći u vraćanju izgubljene kose.

  1. Pomaže organizmu da se prilagodi stresu

Da li ste ikada čuli za “adaptogene biljke” ili dodatke ishrani koji pomažu u kontroli nad stresom? MSM funkcioniše veoma slično, jer povećava našu sposobnost da se izlečimo i ne odustanemo od vežbanja, ne podlegnemo stresnim događajima i povredama, pa čak i operacijama. Uzimanje MSM pre vežbanja, kao što je npr. trčanje, smanjuje se oštećenje mišića i neutrališu drugi znaci stresa. Takođe, može se smanjiti umor koji se oseća nakon stresnih događaja, pa se MSM s pravom može smatrati prirodnim sredstvom koje podržava opušteno raspoloženje, održavanje zavidnog nivoa energije i normalnu probavu.