CILJ PRAVDA SREDSTVO

U Saudijskoj Arabiji se održalo takmičenje u lepoti kamila, ali se desio skandal kada su neke kamile diskvalifikovane zato što su njihovi vlasnici koristili botoks kako bi ih ulepšali. Razlozi za ovakve podvale leže u milionima evra koliko vrede nagrade za najlepšu kamilu.

 

Dvanaest kamila diskvalifikovano je na konkursu lepote u okviru Festivala kamila koji se svake godine u januaru održava u Saudijskoj Arabiji, a sa ovog neobičnog takmičenja su eliminisane, jer je za njihovo ulepšavanje korišćen botoks!

kamile diskvalifikovane

Nagrade su pozamašne – ukupne vrednosti od čak 46 miliona evra – pa vlasnici učesnica neretko pribegavaju kontroverznim metodama kako bi se dokopali vredne titule, prenosi francuska televizija BFM.

„Koristili su botoks za usta, gornju i donju usnu, njušku, pa čak i za vilicu“, kaže Ali al Mazruei, sin emiratskog uzgajivača kamila.

Kako je objasnio, time se glava kamile uvećava, što je poželjno kako bi se zadovoljili standardi lepote.

Neki u varanju idu još dalje pa, na primer, svakodnevno izvlače kamili usne kako bi ih učinili istaknutijim, ili pak koriste hormone da bi bile mišićavije.

„Svi žele da pobede“, ističe jedan vlasnik kamile koja učestvuje na konkursu.

Pored toga što je kod nekih kamila korišćen botoks, neke su i farbane ili operisane kako bi im se smanjile uši.

Godišnji Festival kamila kralja Abdulaziza je važan događaj koji traje mesec dana, a održava se svakog januara na periferiji Rijada gde tom prilikom defiluje oko 30.000 kamila – ove godine pred očekivanih 300.000 gledalaca.

Glavni kriterijumi pri ocenjivanju lepote kamile su tanke i male uši i što veća njuška, kao i opšti fizički izgled i položaj grbe.

Zabranjeno je operisati kamilu kako bi joj se izmenio oblik tela ili sasekle uši, a zabranjeno je i korišćenje lekova.

Kamila je, inače, simbol Saudijske Arabije, kako je Rojtersu rekao predsednik žirija Favzan el Madi.

„Nekada su ove životinje držane iz potrebe, a danas je to hobi“, zaključio je.

Izvor: Tanjug