NOV ŽIVOT SVETINJE

Posvećena rođenju Svetog Jovana, crkva u Donjim Varagama u opštini Zubin Potok datira još iz turskog doba. Crkvena slava proslavlja se na dan rođenja svetitelja 7. jula, a tradicionalno je svake godine priprema pet seoskih domaćina.

 

U opštini Zubin Potok, pred samu Novu 2018. godinu u naselju Donje Varage osvanula je nova, mala crkva Svetog Jovana krstitelja, koja je obnovljena dobrovoljnim prilozima darodavaca.

crkva u donjim varagama

Kako saznajemo od portparola opštine Jovane Cvetnić Obradović, ova crkva datira još iz vremena Turaka, a bila je obnovljena 1912. godine. Vremenom je dotrajala zbog čega su Kolašinci, koji veoma drže do svojih svetinja, odlučili da je i u ovom veku obnove bar toliko da joj se trag i namena ne izgube, jer se verska tradicija ovde duboko poštovala i negovala u svim vremenskim epohama.

Predsednik privremenog organa opštine Zubin Potok, Stevan Vulović, mnogo je doprineo da crkva Svetog Jovana u Donjima Varagama osvane u novoj godini.

U crkvi još nije počelo bogosluženje, ali se očekuje da će oživeti na radost nešto preko 200 meštana sela Donje Varage, drugih Kolašinaca i poštovalaca svetinje. O crkvi vodi brigu meštanin Miki Lekić.

Prema predanju, i po legendi, u crkvi Svetog Jovana u Donjim Varagama čuvane su mošti Svetog Nikite, ali je njegova „sveta ruka“ jednom prilikom preletela u manastir Duboki Potok gde se i danas nalazi i čuva.

Meštani Donjih Varaga slave i seosku slavu na dan rođenja Svetog Jovana 7. jula koju svake godine priređuje pet seoskih domaćina. Stanovništvo se tada okuplja kod crkve, slavi Svetog Jovana, raduje i zbližava. Kolašinci neobično veruju u izreku „crkva nas je održala, njojzi hvala“ i shodno njoj se i ponašaju: vole, obnavljaju i čuvaju svoje svetinje.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić