POKLONU SE NE GLEDA U ZUBE

Potpuni haos napravila je kustoskinja muzeja Gugenhajm kada je američki predsednik Donald Tramp tražio sliku Van Goga kako bi stajala u privatnim prostorijama šefa SAD. Nensi Spektor ponudila mu je eksponat od čistog zlata!

 

Bela kuća je zatražila od njujorškog muzeja da pozajmi sliku Van Goga za privatne prostorije predsednika SAD Donalda Trampa i njegove supruge Melanije, ali im je umesto toga u otvoreno satiričnom predlogu kustoskinje muzeja Gugenhajm ponudila WC-šolju od čistog zlata, delo jednog italijanskog umetnika.

tramp tražio sliku

Bela kuća je u imejl poruci zatražila da pozajmi Vangogovu siku „Pejzaž s snegom“ iz 1888. godine.

Kustoskinja Nensi Spektor je odgovorila da ne mogu da odgovore na taj zahtev, ali da nude WC-šolju od 18-karatnog zlata, koja radi!

To je „interaktivna instalacija“ italijanskog umetnika Mauricija Katelana nazvana „Amerika“, koju su kritičari opisali kao satiru usmerenu na preterano bogatstvo u SAD.

To „delo“ je godinu dana, do sredine septembra prošle godine, bilo izloženo u javnom toaletu na petom spratu Muzeja Gugenhajma, i posetioci su mogli i da ga koriste. Vrednost mu je procenjena na preko milion dolara.

Kustoskinja Spektor je u imejlu, do kojeg je došao Vašington post, napisala da je završeno izalaganje tog eksponata u muzeju, te je zlatna WC-šolja na raspolaganju „ukoliko bi predsednik i prva dama bili zainteresovani da je instaliraju u Beloj kući“, kao „dugoročnu pozajmicu“.

Nensi Spektor je na društvenim mrežama oštra kritičarka Trampa. Ona je u svom imejlu priložila fotografiju zlatne WC-šolje i napisala „Žao nam je što ne možemo da odgovorimo na vaš prvobitni zahtev, ali se nadamo da bi ova specijalna ponuda mogla da vas zainteresuje“.

To „delo“ je „naravno izuzetno vredno i prilično krhko, ali mi bismo dali sva uputstva za njegovu instalaciju i održavanje“, napisala je ona.

Kako navod Vašington Post, Bela kuća se nije oglašavala.

Izvor: Beta