DETEKTOR RADA SRCA

Spoj tehnoloških dostignuća i medicinskih istraživanja doveo je do toga da nastane pametna četkica za zube koja će moći da otkrije probleme sa srcem. Veruje se da će ovo postati rutinska metoda pregleda srčanog ritma.

 

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju da detektuje rane znake određenih zdravstvenih problema i da spreči preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.

pametna četkica

Oni su razvili pametnu četkicu za zube koja prikuplja podatke iz pljuvačke i precizno detektuje promene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca (srčanu insuficijenciju).

„Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz pljuvačke biće moguće sprečiti razvoj opasnih bolesti i pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju. Na ovom projektu sarađujem sa jednom od vodećih tehnoloških kompanija. Zasad je uređaj tehnički i dizajnerski dovršen, ali držimo ga u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene“, rekao je za Tajms kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo.

Španski lekar i njegove kolege veruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će svakodnevno moći da se dobijaju važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.

U Velikoj Britaniji godišnje od srčanog udara strada oko 200.000 ljudi, a od njegovih posledica umre 70.000.

Znakovi da je reč o mogućem srčanom udaru su osećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predelu grudnog koša, dok žene češće imaju simptome kratkog daha, mučnine i bolne vilice.

Za vreme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne sudove, koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u pljuvački povećava nivo natrijuma. Merenje njegovog nivoa uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi lekarima da na vreme dijagnostifikuju problem i pokušaju da spreče posledice, tvrde naučnici.

Istovremeno se sprovode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog pritiska i nivoa kiseonika u krvi.

Isti tim naučnika pomogao je Del Kastilju u izradi „pametne majice“, koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Izvor: Hina