POČAST HEROJIMA

Radio televizija Srbije u koprodukciji s Ministarstvom odbrane i Vojnofilmskim centrom „Zastava film“ počela je snimanje filma o Košarama i Paštriku 1999. godine i herojskoj odbrani države. Dokumentarno-igrani film će biti emitovan na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja.

 

Na Košarama je ginula mladost, izjavila je autorka dokumentarno-igranog filma o borbama 1999. u graničnom prostoru nekadašnje SRJ na Kosovu i Metohiji Slađana Zarić, novinarka Informativnog programa RTS-a, i ukazala da je, prema njenoj računici, prosečna starost poginulih na Košarama i Paštriku iznosila 25 godina.

snimanje filma o košarama

„To su momci koji su bili na odsluženju vojnog roka i ja bih želela da u najvećoj meri njima posvetim ovaj film. Ne znam da li se oficiri sa tim slažu, ali za mene su heroji Košara upravo vojnici na odsluženju vojnog roka“, rekla je Zarićeva na konferenciji za novinare i dodala da su vojnici imali 18, 19 ili 20 godina.

Pokazujući na fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika, postavljene u RTS-ovom Studiju 4 na Beogradskom sajmu, u kojem je održana konferencija za novinare, Zarićeva je rekla da ih je dovoljno pogledati da bi se shvatilo da je na Košarama „ginula mladost“.

„Samo probajte da shvatite kako to izgleda kada je 40 dana smrt svuda oko vas, kada ginete ili od minobacača, ili od snajpera, ili od aviona koji baca bombe. Tu su bačene i kasetne bombe, tako da u svakom trenutku vi živite sa nekom varijantom da ste vi potencijalni sledeći. Znate, kada sam ja njih pitala šta je na Košarama bilo najstrašnije, odgovori su bili – najstrašnije je kad se ne puca. Kad se puca, onda je akcija, kad se ne puca, onda se razmišlja šta je sledeće, šta će se sledeće desiti“, kaže autorka filma Slađana Zarić.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da je bitka na Košarama i Paštriku „najhrabrije i najlepše lice naše vojske“.

„Najtragičnije mesto, mesto istine i mesto gde se pokazalo da upornost, tvrdoglavost, žilavost i veština naše vojske nemaju premca“, ocenio je Vulin.

Prema njegovim rečima, vojnici koji su učestvovali u borbama na Košarama i Paštriku 1999. pokazali su veliku hrabrost, a ta bitka je „decenijama kasnije pokazala veliki kukavičluk i sramotu naših političara“ koji su o tome ćutali skoro 20 godina.

Vulin smatra da je podizanjem spomenika poginulom vojniku Tiboru Cerni, Aleksandar Vučić „razbio zaveru ćutanja i istina više nije mogla da bude sakrivena“.

„Srbija je dočekala priliku da se zahvali i oduži spomenikom, bulevarom i filmom, ali i istinom o našim junacima“, ocenio je Vulin i dodao da su „oni primer kako Srbija treba da izgleda u najtežim trenucima“.

Na konferenciji je govorio i oficir Duško Šljivančanin, nekadašnji komandant 53. graničnog bataljona Vojske SRJ, koji je ocenio da su pripadnici tog bataljona istrpeli najteži udar neprijatelja i time omogućili dolazak pojačanja.

Šljivančanin je istakao da među pripadnicima Vojske SRJ koji su se borili na Košarama i Paštriku nisu bili samo Srbi, nego i Crnogorci, Romi, Mađari i Bošnjaci.

General Dragan Živanović, nekadašnji komandant 125. motorizovane brigade u sastavu Prištinskog korpusa, ocenio je da se o borbama na Košarama i Paštriku dugo nije govorilo, ali da se sada slobodno može govoriti o tome.

On je rekao da mu je drago što se snima dokumentarno-igrani film u kojem će učesnici bitke moći da iznesu svoja sećanja i da to ostane pokolenjima.

Izvor: RTS