ROLAT OD ŠARGAREPE SA BORANIJOM

Za sve koji vole da vide šarenilo u tanjiru, a i da pojedu, ovo je pravi recept za njih! Rolat od šargarepe u koji ide i boranija, u sebi ima još i šunku, krem sir, beli luk i masline. Ma, pravi gurmanski raj!

rolat od šargarepe

Sastojci:

300 grama šargarepe
300 grama boranije
60 grama margarina
50 grama šunke
5 jaja
100 grama punjenih zelenih maslina
100 grama krem sira
200 grama sira
5 češnjeva belog luka
1 kašika brašna
3 kašike paradajz pirea
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U 1 litar provrele vode kuvamo šargarepu. U provrelu vodu, u drugoj šerpi na šporetu, sipamo so i sodu bikarbonu (da boranija ne izgubi boju za vreme kuvanja), pa dodamo boraniju. Omekšalu šargarepu stavimo u cediljku i properemo hladnom vodom. Oceđenu šargarepu mutimo u blenderu. Obarenu boraniju procedimo i properemo hladnom vodom.

U tiganju sa zagrejanim uljem pržimo isečeni luk. Potom dodamo izmiksanu šargarepu, margarin i mešamo da se što pre otopi. Ostavimo smesu da se ohladi.

U veći dubok sud sitno rendamo sir. Dodamo preostali margarin, krem sir i ulje i mešamo kašikom dok ne dobijemo homogenu smesu. Polupamo jaja, podelimo belanca od žumanaca i belanca mutimo.

Šunku sečemo na kocke, a masline na tanke krugove. U ohlađenu smesu od šargarepe i margarina dodamo brašno, žumanca i paradajz pire. Smesu dodamo u izmućena belanca. Tepsiju za pečenje nauljimo, obložimo papirom i sipamo smesu za rolat. Pečemo 15 minuta na 220 stepeni. Prevrnemo koru na dasku za sečenje.

U sud sa izmešanim sirom dodamo isečenu šunku i smesom premažemo koru za rolat. Na fil ređamo isečene masline i dodamo obarenu boraniju. Rolat uvijemo u najlonsku foliju i stavimo u zamrzivač da se stegne.

Rolat sečemo na parčiće debljine 1 centimetar i ređamo ih na činiju za serviranje, a ukrasimo preostalim isečenim maslinama.

Prijatno!