TRIKOVI WEB MAJSTORA

Dragoceni saveti web dizajnera, i to onih najboljih u profesiji, pomoći će svima koji su već uplovili u ove vode ili o tome intenzivno razmišljaju. Reč je o malim tajnama velikih majstora!

 

Svaki web dizajner ima tajnu. Efikasni načini za rešavanje najtežih zadataka, oprobane taktike i „skriveno“ znanje – sve su to znakovi istinskog iskustva koji odvajaju odlične web dizajnere od samo dobrih dizajnera.

saveti web dizajnera

Bez obzira na to da li ste početnik u web dizajnu ili već imate iskustva, neki od saveta koji slede mogu da radikalno promene način na koji radite.

Primenjujte globalne promene

Evo jednog saveta za dizajn koji je dao muzičar, producent i web dizajner a Eliot Finberg, koji može da vam pomogne u ubrzavanju rada u ranim fazama vašeg dizajnerskog procesa. Koristeći zvezdicu kao selektor iskoristite pravilo „CSS wild card“ i primenite promene na celoj stranici.

Na primer, da biste promenili sve fontove na stranici na sans-serif, potrebno je da samo u kodu otkucate: * {font-famili: arial, helvetica, sans-serif;} Ovo je odličan dizajnerski trik koji treba da „imate u džepu“ dok prolazite kroz proces dizajna. Naravno, ako ostavite zvezdicu u kodu, to možda može da napravi probleme, pa zato pažljivo i oprezno koristite ovaj trik.

Postavite drečave boje

Sačuvajte ovaj savet u mentalnoj fascikli „jednostavna dela genija“ – savet je Kristofera Marfija, web dizajnera iz kompanije „Web standard”, koja olakšava dizajn prilagođen većem broju platformi.

Kada radite sa medijskim upitima, postavite okvir u drečavoj boji“, kaže Marfi. „Na primer: {outline: 10pk solid green / red / yellow / blue;}. Ovo vam omogućava da odmah precizno vidite koja tačna pravila se primenjuju na ono što trenutno tražite.“

Proverite broj karaktera

„45-75 karaktera u redu je opšte prihvaćeno pravilo, jer osigurava normalno čitanje“, kaže Trent Valton, osnivač i dizajner u kompaniji „Paravelom“. „Postoji dobar i brz trik koji će vam pomoći da se osigurate da vaš prilagodljivi (‘responsive’) i fluidni dizajn podržavaju ovo pravilo.”

„Postavite liniju lažnog teksta na vašoj stranici sa zvezdicom kao četrdeset petim karakterom i zvezdicom kao sedamdeset petim karakterom. Sada testirajte sajt kako biste se uverili da se menja u okviru ovih parametara.“

Koristite FitVids za video-ugradnju

HTML5 je pojednostavio ugradnju, to jest postavljanje video-snimka na web stranicu, ali dizajneri i dalje imaju dva problema. Prvi je da video-zapis nameste tako da bude prilagodljiv raznim veličinama ekrana, a drugi je da obezbedi da promena veličine može da funkcioniše dobro i sa Flashom kada HTML5 ugradnja nije podržana. Da rešite ova dva problema, unesite FitVids, jQueri, dodatak koji će o svemu tome da brine umesto vas.

„Smushit“ za smanjenje veličine slike

Sajtovi sa visoko optimizovanim slikama se brže učitavaju i rade bolje na više uređaja. „SmushIt je odličan alat za smanjenje veličine datoteka slika“, kaže web developer i zastupnik Majkrosofta (Microsofta) Martin Bibi. Još jedna od zanimljivih stvari koja može da vam bude veoma korisna jeste i „ImageOptim“, omiljeni alat pomenutog dizajnera Trenta Valtona.

Izvozite slike kao 8bit PNG

Martin Bibi daje još jedan predlog, i to za način na koji koristite PNG slike i kako da se ophodite prema njima. U pitanju je, kako on kaže, predlog „stare škole“ dizajnera.

„Ako izvozite sliku iz Photoshopa u PNG, a slika ne mora da bude transparentna, pokušajte da je izvozite kao 8-bitni PNG“, objašnjava on. „U većini slučajeva kvalitet slike neće opasti, ali ćete veoma smanjiti veličinu datoteke.“

PNGQuant za konverziju slika

Ako želite da održite transparentnost i maksimalno smanjite veličinu datoteke, postoji alat koji vam može pomoći. PNGQuant može da pretvori 24-bitni ili 32-bitni PNG na 8-bitni PNG i još uvek održava transparentnost.

Koristite GuideGuide

„Najbolje web stranice su dizajnirane preko grida (mreža ili rešetka koja se koristi u dizajnu za raspored elemenata)“, kaže Ris Litl, direktor agencije za digitalni marketing „Plug and Play“. Međutim, podešavanje grida svaki put iznova u Photoshopu može da bude dosadno i zamorno. Zato on preporučuje alat koji se zove Guide Guide. „Ovaj alat čini proces lakšim i uštedeće vam mnogo vremena u stvaranju prilagođenih gridova.“

Koristite grid od 12 kolona

Još jedan savet koji daje Ris Litl. „Obično je dobra ideja da koristite mrežu sa kolonama koje su deljive sa brojevima dva, tri i četiri. Mreža od dvanaest kolona je jedna od najpopularnijih mreža, koja se svestrano koristi.“

Pronađite inspiraciju za boje

Mnogi dizajneri su već fanovi Adobe Kulera. Martin Bibi otkrio je još jednu veliku korist od ovoga: „Ja sam daltonista, tako da kada sastavljam palete boja za projekat uvek koristim Kuler“, objašnjava on. Takođe preporučuje „Color Lovers“ – kreativnu zajednicu u kojoj članovi dele kolorne šeme, dizajn i ideje.

Ako želite da postanete stručnjak u web dizajnu, danas to možete da postignete i putem edukativnih programa. Ali obratite pažnju – praksa je pokazala sledeće: da biste bili spremni za posao, obuka mora da traje najmanje 12 meseci.

Izvor: Telegraf.rs