NESVAKIDAŠNJI PODUHVAT

Od knjiga koje su nalazili po kontejnerima, turski đubretari napravili su biblioteku za svoj užitak. Ova riznica knjiga postala je za kratko vreme odlično mesto za odmor i relaksaciju radnika gradske čistoće.

 

Gradska čistoća u Ankari ima svoju biblioteku, a sve knjige su pokupili radnici tog preduzeća iz kontejnera širom prestonice.

turski đubretari

– Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život – kaže Emirali Urtekin, upravnik biblioteke.

Ideja se rodila dok je s kolegama razmišljao o tome šta bi mogli da rade pored redovnog posla. Tako su osnovali i muzičku grupu, čiji članovi sviraju na kantama za smeće bačenim u staro gvožđe.

– Čitanje je dobro za mozak i navodi vas na nove ideje – kaže dvadesetogodišnji Eraj Jilmaz, koji čitaocima izdaje knjige.

Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čekaju svoje mesto na polici.

Projekat su pokrenuli pre nekoliko meseci, a knjige su podeljene po sektorima: od ljubavnih romana, preko dečjih knjiga, pa sve do privrednih savetnika.

U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće okruga Džankaja (njih 700), ali sada je otvorena za sve i radi 24 sata dnevno.

U nedavno renoviranoj fabričkoj zgradi nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica, pa je postala omiljeno mesto za odmor radnika gradske čistoće. Za vreme pauze ovde mogu da čitaju, popiju čaj, ili igraju šah. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dve nedelje.

– Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju nam dobrovoljne priloge – kaže upravnik biblioteke Urtekin.

Neki im čak šalju knjige poštom iz drugih gradova.

U planu je i pokretna biblioteka, s kojom će svakih 15 dana posećivati škole. Javio im se veliki broj dece, čije škole nemaju bibilioteku, ili je izbor knjiga mali.

– Veoma smo zadovoljni. Projekat nam je dao nov identitet – kaže Urtekin.

Izvor: Blic.rs