HIMNA STRADANJA NEVINE DECE

Pesma „Zombie“ irske popularne grupe „Krenberis“ bila je i ostala veliki hit ovog benda, još otkad se pojavila u septembru 1994. godine. Malo je poznato da je ova numera nastala posle monstruoznog napada u britanskom gradu Voringtonu, gde su živote izgubila dva dečaka.

 

Pevačica irske grupe „Krenberis“ (The Cranberries) Dolores O’Riordan umrla je 15. januara u 46. godini. Ona je preminula iznenada u Londonu, gde je bila na snimanju vokala za rimejk pesme „Zombie“ koju je nameravao da uradi bend „Bad Wolves“.

zombie

Iznenadna smrt pevačice specifičnog glasa šokirala je obožavatelje slavne grupe.

Bend „Krenberis“ (u prevodu: Brusnice) međunarodnu slavu je doživeo 90-ih godina prošlog veka sa hitovima koji su i danas veoma slušani, poput pesama „Zombie“ , „Salvation“, „Animal Instinct“, „Linger“

Ovaj irski sastav je za vreme svog postojanja prodao više od 40 miliona nosača zvuka. Članovi benda su se razišli 2003. godine, ali su se posle nekoliko godina ponovo okupili.

Tako su „Krenberis“ tokom 2017. godine izdali album „Something Else“ i trebalo je da idu na turneju po Evropi i Severnoj Americi. Turneja je skraćena jer je Dolores imala probleme sa leđima.

Svakako da je pesma „Zombie“ mnogima prva asocijacija na ovu grupu. Ona se našla na drugom njihovom albumu pod nazivom „No Need to Argue“, koji je objavljen 1994. godine i odjeknula je tada muzičkim svetom baš poput bombe koja ju je inspirisala.

Naime, „Zombie“ je pesma koja govori o nasilju i patnji koje ono nosi, sunovratu sveta, užasu terorizma i stradanju nevine dece… Svako je verovatno proživljava kroz prizmu svojih emocija, ali ona zapravo govori o jednom vrlo konkretnom događaju.

U pitanju je bombaški napad terorističke organizacije IRA koji se desio 20. marta 1993. godine u britanskom gradu Voringtonu. Irski republikanci postavili su bombu u kantu za smeće, koja je eksplodirala i ubila dečake starosti 12 i 3 godine i ranila mnogo ljudi. Ovaj napad je tada duboko uznemirio Veliku Britaniju.

– Pamtim kako sam bila na turneji i da sam bila u Velikoj Britaniji u vreme kada su ta deca stradala. Sve me je to veoma pogodilo. Te bombe se postavljaju na raznim mestima. Žrtva može biti bilo ko, znate… – ispričala je kasnije Dolores i priznala da joj je to najteža pesma koju izvodi na koncertima.

„Zombie“ je odmah po objavljivanju u septembru 1994. godine osvojila top liste širom sveta. Naredne godine je dobila MTV nagradu za najbolju pesmu godine i do danas je ostala najveći hit ovog benda.

Zanimljivo je da je otac dečaka od 12 godina koji je poginuo u tom bombaškom napadu, Kolin Peri, tek nedavno saznao da je pesma „Zombie“ inspirisana ovom strašnom tragedijom u kojoj je on izgubio sina.

On je tom prilikom napisao sledeće:

Tek sam juče saznao da je njena grupa, tačnije ona komponovala ovu pesmu u znak sećanja na događaj u Voringtonu u kojem su moj sin Tom i mladi Džonatan Bol stradali. Nisam bio svestan toga. Moja supruga se juče vratila sa posla, pustila mi pesmu na laptopu, video sam Dolores kako peva i slušao reči. Reči pesme su veličanstvene i veoma tačne. Bombaški napad u Voringtonu, kao i mnogi događaji koji su se potom desili u Irskoj i Velikoj Britaniji, uticali su na porodice na veoma realan način i mnogo ljudi je postalo imuno na bol i patnju.

U čast preminule pevačice podsećamo na ovaj veliki hit grupe koja je obeležila britanski zvuk devedesetih.