NEIZBEŽNO SUJEVERJE 

Tradicija i običaji proslave rođenja deteta u Srbiji i okolnim zemljama vekovima se već odnose na ponašanja koja se ne mogu smatrati uobičajenim, već veoma čudnim i bizarnim.

 

U Srbiji, „pljuckanje“ iznad kreveca „da se ne urekne“, stavljanje novca ispod glave za sreću, ali i pričanje bebi kako je zapravo ružna, samo su još neki od tradicionalnih običaja koji su se održali do danas.

običaji proslave rođenja deteta

Običaja kojima se proslavlja dolazak majke i novorođenčeta kući, ima poprilično, a jedan od njih, pod nazivom „sipanje“ neguje se na području Bjelovarsko-bilogorske županije u Hrvatskoj. Rodbina, prijatelji i komšije tada zasipaju dvorište perjem i papirima, a neuobičajeni nestašluci postaju očekivani deo slavlja. Međutim, ovo nije jedini običaj iz regiona i sa naših prostora, koji je čudan ljudima iz drugih krajeva.

Tako ovaj običaj koji nema pisana pravila, nekim majkama uništava prve dane s bebom kod kuće, a isključivo zavisi od kreativnosti „sipača“.

Tako se ispred kuće i po dvorištu mogu zateći zapaljene gume, limeni čepovi boca, olupine automobila ili sličan otpad, pa je novopečena majka umesto cvećem, zapravo zasuta smećem. Iako predstavlja veselje, za domaćine je to ustvari problem, jer danima moraju da čiste dvorište.

Prema narodnim običajima, nekada su se po dvorištu sipali pšenicu i perje. To je značilo da se žena očistila nakon porođaja, a perje se posipalo da bi novorođenče imalo lagodan život poput ptice.

U Lici nema „sipanja“ ali jedan od običaja je da se novorođenče sme pogledati tek nakon što se pogleda u svoje nokte, ali i da se po ulasku u kuću ne ide pravo u sobu u kojoj se nalazi beba, već bi trebalo malo posedeti u nekoj drugoj prostoriji. Takođe, u istom kraju kažu da bebina odeća tokom noći ne sme da ostaje napolju da se suši.

Pored toga, u Srbiji, „pljuckanje“ iznad kreveca „da se ne urekne“, stavljanje novca ispod glave za sreću, ali i pričanje bebi kako je zapravo ružna, samo su još neki od tradicionalnih običaja koji su se održali do danas.

Jedan od najbizarnijih običaja jeste „ritual“ u centralnoj Srbiji, pri čemu ljudi prema narodnom verovanju ostavljaju nož ispod dušeka u krevecu bebe, kako bi dete zaštićeno od zlih duhova.

Vezivanje crvenog konca oko ruke, darivanje bebe novcem i zlatom ili kupanje u vodi sa jajima samo su neki od narodnih običaja koji su se do danas održali kod nas, a praktikuju se prlikom rođenja deteta.

U nekim krajevima u Srbiji, novopečenu majku i bebu iz porordilišta izvodi otac koji tom prilikom dolazi sa nekom ženskom osobom iz svoje familije. Kako kažu običaji, svekrva, majka i tetke tada pripremaju domaću pogaču sa crnim lukom, pečeno pile, sir, papriku, kuvana jaja, so i šećer, a porodilja od svega mora da uzme po tri zalogaja, jer se veruje da će zbog toga uvek biti sita i imati mleka za dete.

Srpski običaji nalažu da prvih 40 dana niko ne bi trebalo da dolazi u posetu, osim najbližih, roditelja, braće i sestara, a nakon tog perioda, u posetu se ide ujutru ili tokom dana, nikako uveče, jer se nekada verovalo da zli duhovi kruže noću i da mogu ući kada se vrata doma otvore.

Tradicija poklanjanja crvenog konca je ostala do danas, a simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Ženskoj deci poklanjalo se zlato da bi jednoga dana imale za miraz, a muškoj se ostavljao novac pod jastuk. Ipak, danas se uglavnom praktikuje davanje novca, bez obzira na pol.

Običaj koji i danas praktikuju mnoge majke jeste da prvi put okupaju dete vodom u kojoj su ili kuvana jaja ili razbijena živa jaja, jer je nekada postaojalo verovanje da če dete tako biti dobrog zdravlja.

U nekim krajevima Srbije zadržao se i običaj donošenja pite sa sirom kako bi dečaka jurile devojke, a da devojčica bude popularna među muškarcima.

Kod nas postoji i običaj da se bebi donese povesmo (svežanj kudelje, vune ili lana), koje se smešta uz kolevku. Na taj način se „magijski deluje“ na to da dečak izraste u muškarca s gustim brkovima ili da devojčica ima prekrasnu i gustu kosu.

Izvor: Telegraf.rs