KORAK DO LJUDSKE VEČNOSTI

Jedan od vodećih svetskih futurologa kaže da besmrtnost nas čeka već do 2050. godine, s tim što će ovu priliku najpre imati oni najbogatiji, dok će srednji sloj svetske populacije morati da pričeka još deceniju ili dve.

 

Napredak na polju tehnologije daće ljudima šansu da postanu besmrtni, tvrde stručnjaci. Da li je to nešto što je zaista potrebno ljudskom rodu?

besmrtnost nas čeka

Sudeći prema vodećem futurologu dr Ijanu Pirsonu mogućnost da postanemo besmrtni mogli bismo da očekujemo do 2050. godine.

U novom izveštaju o napretku tehnologije, dr Pirson tvrdi da će svi oni koji su rođeni posle 1970. godine, zahvaljujući veoma brzom razvoju novih tehnologija, imati šansu da žive zauvek.

Doduše, on ističe da će priliku za to najverovatnije prvo imati bogati i poznati, a mi ostali ćemo morati da čekamo do 2060. ili 2070. godine da bismo to mogli sebi da priuštimo, kao i sve ostalo što tehnološki napredak donosi.

„Većina ljudi srednje klase biće u mogućnosti da priušti sebi besmrtnost do 2060. godine“, kaže dr Pirson.

Ovaj stručnjak smatra da će nam mogućnost da živimo zauvek doneti napredak u genetičkom inženjeringu i kompjuterskim simulacijama.

On smatra da će u budućnosti biti moguće „obnoviti“ pojedine delove tela, kao i da će postojati mogućnost da se svest prebaci u virtuelni svet poput Matriksa.

„Mnogo pre nego što nam se pruži mogućnost da svoje telo popravimo ili podmladimo kad god to poželimo, moći ćemo da povežemo svoje misli sa mašinama tako dobro da ćemo zapravo imati osećaj kao da živimo u oblaku“, smatra dr Pirson.

Futurolog naglašava da je podmlađivanje tela sjajna opcija jer „niko ne želi da živi večno u 95. godini, ali ako ima mogućnost da podmladi svoje telo i da opet ima 30, možda će to želeti“.

Štaviše, Pirson smatra da u budućnosti nećemo imati ni međusobnu interakciju kakvu danas poznajemo – a u nekim slučajevima je nećemo imati uopšte.

Umesto toga, iznajmljivaćemo android partnere koji će nam u svemu pomagati. Slično kao u filmu „Avatar“, moći ćemo da „smestimo“ svoju svest u android telo.

„Ako želite da provedete veče u Australiji, da odete u Operu, moći ćete da upotrebite android“, smatra on.

Dr Pirson ide i korak dalje i tvrdi da će za tridesetak godina roboti biti toliko razvijeni i „ljudski“, da nam neće biti potrebni ni partneri.

Izvor: Mondo.rs