KOPIJA POZNATE PREDSTAVE

„Oblik vode“, konkurent za ovogodišnjeg Oskara za najbolji film, suočen je s tužbom za plagiranje. Fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog rečnog stvorenja uzet je navodno iz jedne američke pozorišne predstave.

 

Tužba, podignuta u saveznom sudu u Los Anđelesu, navodi kako su reditelj Giljermo del Toro, producent Danijel Kraus i filmski studio Fox Searchlight „drsko prepisali priču, elemente, likove i teme“ iz predstave pokojnog Pola Zindela iz 1969.

oblik vode

„Oblik vode“ je nominovan u najviše, čak 13 kategorija za Oskara na svečanosti 4. marta, uključujući nominacije za najbolji film i najboljeg reditelja. Tužba je predata dan nakon što su glasački listići 8.000 članova Akademije za filmske umetnosti i nauke koji glasaju predati.

Tužba, koju je podneo Zindelov sin David, nabrojala je više od 60 sličnosti između predstave „Daj da čujem tvoj šapat“ i „Oblika vode“.

Među njima je i fabula predstave i filma o usamljenoj spremačici koja radi u naučnoj laboratoriji tokom Hladnoga rata, ulazi u ljubavnu vezu s uhvaćenim vodenim bićem i skuje plan kako da ga oslobodi.

U Zindelovoj predstavi biće je delfin. U filmu to je polu-čovek, polu-rečno biće.

Tužba kaže kako „uprkos upadljivim sličnostima između predstave i očito iz nje izvedenog filma, optuženi se nisu udostojili da zatraže ili da dobiju uobičajenu dozvolu“ za prava na Zindelovu predstavu, niti su ga naveli kao autora.

Fox Searchlight je negirao tvrdnje kao „neutemeljene i u potpunosti bezvredne“.

Studio je rekao u saopštenju kako izgleda da je tužba tempirana „da bi se podudarila s glasanjem za Oskara kako bi izvršila pritisak na studio da na brzinu postigne dogovor. Umesto toga mi ćemo energično braniti sebe i, samim tim ovaj inovativan i originalan film“.

„Oblik vode“ je već dobio Zlatni globus za najbolji film i brojne nagrade za glumu i druge zanatske nagrade od filmskih kritičara u Sjedinjenim Državama i drugde.

Pogledajte zvanični trejler za film „Oblik vode“.

Izvor: Hina