EGO I NOVAC

Savremena muzika selfi generacije pretežno je narcistički orijentisana i veoma okrenuta novcu. Ovo zanimljivo istraživanje pokazuje da više nismo fokusirani na druge i da ne komuniciramo u realnom životu.

 

Novo istraživanje kompanije Mastercard otkriva da je muzika selfi generacije narcisoidna i materijalistička u mnogo većoj meri nego što je to bio slučaj pre 20 godina.

muzika selfi generacije

Reči pesama kao što su „ja“ ili „moj“ se koriste za 43% više dok se korišćenje reči „ti“ značajno smanjilo iako je to bila najpopularnija reč 1998. godine.

Kako bi obeležio 20 godina partnerstva sa BRIT nagradama, Mastercard je sproveo opsežno istraživanje o tome kako je muzika evoluirala u prethodne dve decenije. Od Spice girls do Little Mix, od Eltona Džona do Eda Širana, od Jamiroquai do Stormzy, Mastercard je istraživao o čemu pišu ikone savremene muzike i kako to reflektuje interesovanja generacije Z. Rezultati su sastavljeni na osnovu upoređivanja pesama sa top lista iz 1998. godine sa hitovima iz 2017/2018. godine, odnosno kroz poređenje 73.000 reči iz više od 200 pesama.

Ipak, nisu sve loše vesti – u današnjim pesmama se koristi 20% više radosnog i veselog vokabulara, a pominjanje reči „ljubav“ je poraslo za 117% u odnosu na 1998. godinu. Ne samo da smo srećniji i više fokusirani na ljubav, već se i u pesmama koristi više reči i širi opseg vokabulara.

Jedna od posledica ovakvog samo-opsednutog ponašanja je i činjenica da se manje peva o seksu, i to za čak 69%. Moguće je da je to povezano sa sve većom opsesijom sopstvenim imidžom. Istraživanje pokazuje da više nismo fokusirani na druge i da ne komuniciramo u realnom životu.

Za sadašnje generacije, lični izgled je ključna stvar, a reči koje su povezane sa lepotom i imidžom zabeležile su rast od 116% (reč „lep“ se koristi 2.300% češće)! „Instaglam“ opsesija zdravom hranom i fitnesom je dospela i u reči pesama: „zdravo“ se koristi 55% češće, a upotreba reči „telo“ je porasla za čak 428%.

Volimo brendove: nove generacije odrastaju uz lak pristup globalnim brendovima i to se vidi, bolje reći – čuje – i u njihovim pesmama. Korišćenje reči „brend“ je poraslo za čak 180%. Umetnici pominju imena konkretnih brendova 345% češće nego što su to radili pre 20 godina što reflektuje još jedan trend iz 2017: hvalisanje (#humblebrag). Evo samo par primer: DJ Khaled peva “Put that booty on that Gucci belt” („Opaši se tim Guči kaišem“), a Little Mix tvrde: “They call me Lamborghini.” („Zovu me Lamborgini“)

Komentarišući rezultate istraživanja, Nikola Grant, direktor marketing i komunikacija za UK i Irsku, rekla je: „Bilo da su u pitanju pank rok ili ženski bendovi, muzika reflektuje svet oko nas i zato je interesantno da vidimo kako se muzika današnjice razlikuje od muzike pre 20 godina. Društveni mediji praktično nisu ni postojali 1998. godine, ako ne računamo MySpace naravno, a od tada su tehnologije postale mnogo važnije u našoj svakodnevici. Današnja muzika to odražava, ali je zanimljivo videti da nismo baš potpuno narcisoidni – slušamo više pesama o ljubavi i veselih melodija nego što smo to radili ikada pre.“

BRIT nagrade su postale globalna muzička institucija koja svake godine nagrađuje najbolje pesme sa britanskih top lista. Mastercard obeležava 20 godina kao glavni partner BRIT nagrada i nastavlja sponzorstvo u najprestižnijoj kategoriji Mastercard Album godine. Mastercard obeležava dve godine posvećenosti muzici i ove godine je ponudio svim ljubiteljima muzike – i društvenih mreža – jedinstveno iskustvo Muzika tvog života (Soundtrack of your life).

Izvor: BIZLife.rs