IZAZOV ONLINE BEZBEDNOSTI 

Podaci poput korisničkih imena i lozinki za brojne servise mejlova kao što su Facebook, Twitter, Netflix, podaci o bankovnim karticama, vozačkim dozvolama, pasošima i slično tražena su roba na internetu, pa na Dark Webu hakeri i onlajn kriminalci plaćaju velike sume novca da se domognu tih informacija.

 

Bezbednosni stručnjaci kompanije Experian objavili su, na osnovu podataka s Dark Weba iz protekle dve godine, najtraženije podatke među hakerima i kriminalcima, kao i njihove cene.

na dark webu

Svote koje se najčešće plaćaju za podatke iznose od jednog do 2.000 dolara. Za jedan dolar prodaju se podaci o identifikacionom broju (social security broj u SAD) i uopšteno korisnička imena i šifre za nefinansijske servise.

Ovakvi podaci, odnosno korisnička imena i šifre za servise za plaćanje poput npr. Paypala kupuju se po ceni od 20 do 200 dolara, dok se informacije o kreditnim ili debitnim karticama plaćaju od 5 do 110 dolara – cena s CCV brojem skuplja je za 5 dolara, a za 15 dolara više prodaju se i ostali podaci o banci koja je izdala te kartice.

Podaci za pretplatničke servise prodaju se po ceni od 1 do 10 dolara, 20 dolara koštaju informacije o vozačkoj dozvoli, dok za 30 dolara može da se dobije paket informacija o korisnicima (identifikacioni broj, adresa i drugi hakerima zanimljivi podaci).

Malo veće sume potrebno je izdvojiti za informacije o diplomi (između 100 i 400 dolara), medicinskim podacima (do hiljadu dolara, u zavisnosti o kakvim je podacima reč), dok se najbolje kotira američki pasoš koji se na Dark Webu plaća između 1.000 i 2.000 dolara.

Ono što je važno napomenuti jeste da je veliki broj prevara počinjen upotrebom podataka ukradenih pre dve do šest godina, tako da je izuzetno važno menjati šifre i koristiti složene šifre. Takođe, treba biti vrlo oprezan kada su u pitanju podaci koji se objavljuju na društvenim mrežama jer npr. ako imate otvoren profil na Facebooku i objavljujete mnogo informacija, samo na osnovu toga mogu da se saznaju podaci o rođendanima vas i vaših bližnjih, o imenima dece, adresi na kojoj stanujete i brojni slični podaci kojima nije mesto na internetu, naročito ne na javnim profilima na Facebooku, prenosi FoxNews.

Izvor: Zimo.Dnevnik.hr