SVAKI MEŠTANIN JE ČLAN

Sa oko 3.000 stanovnika i više od 5.000 hektara obradive zemlje, Kuzmin je među najrazvijenim sremačkim selima. Poznato je po dobrim i vrednim domaćinima, ali i kao selo sa najviše udruženja – imaju ih čak dvanaest.

 

Retka je kuća, kažu, bez nekog člana. U selu više od polovine meštana aktivno je u klubovima od posla do zabave.

kuzmin

„Od proizvođača do pevača, od žena što prave krofne do kobasičara, sve imamo svoje“, kaže Perica Drezgić, uzgajivač mangulica iz Kuzmina.

Kuzminske novčanike najviše pune iz Udruženja uzgajivača svinja.

„Na godišnjem nivou sigurno bude oko 25. 000 do 30.000 tovljenika isporučeno tržištu. Udružujemo se kako bismo uradili što više“, navodi Živorad Živković iz Udruženje uzgajivača svinja u Kuzminu.

Najbrojniji klupski sastav preko 200 članova, čine žene.

Srbislava Cvetičanin iz Udruženje žena „Dika“ kaže da su Sremice, sposobne da kuvaju, peglaju, štrikaju, šiju, mese, hrane svinje, ovce, krave muzu i još stignu da se druže.

Više medalja i pehara u selu nego Kuzminaca. Od stonog tenisa, fudbala, ribolova, preko udruženja penzionera, ribolovaca i lovaca, uzgajivača konja.

„Mi trajemo skoro 90 godina, za taj period prošlo je 1.200 ljudi kroz naše društvo“, kaže potpredsednik Lovačkog društva „Fazan“ iz Kuzmina Đorđe Šojić.

Radoslav Živković, član Udruženje uzgajivača konja iz Kuzmina, ističe da su sve više mladih zainteresovano za konje. Ima onih koji su ljubitelji, vole da gaje konje i da se druže“, dodaje Živković.

Od glume do pesme i igre u seoske manifestacije uključene su sve generacije.

Tomislav Blažanin iz Kuzmina kaže da svira u tamburaškom orkestru, da mu jedna sestra svira tamburu, druga igra folklor, a otac mu je lovac.

Imaju i bioskop, opremili su salu sa 400 stolica. Udruženja se većinom sama finansiraju.

Nada Cvetičanin kaže da pomažu jedni sa drugima, kako bi im svima bilo lepo.

„Ovo je naš način da pokažemo mladima da mogu da ostanu na selu i da se od sela može lepo živeti“, napominje predsednik MZ „Kuzmin“ Stevan Milovac.

Uz školu, ambulantu, crkvu, imaju poštu, apoteke, prodavnice, kombajne, traktore, 50 venčanja, 40 beba.

Pored dvanaest udruženja Kuzminci dodaju udružili bi se i sa nadležnim da konačno dobiju i kanalizaciju.

Izvor: RTS.rs