PSEĆI METUZALEMI

U najdugovečnije rase pasa spadaju čivava, jorkširski terijer, pomeranac, kao i još nekoliko vrsta koje mogu da dobace i do skoro tri decenije!

 

Većina rasa pasa živi između 10 i 13 godina, ali ima i onih koje žive duže od toga. Neke od njih su uspele da „izguraju“ i do 27 godina. Izuzetak je australijski ovčar koji je živeo 29 godina i našao se na listi svetskih rekorda u dugovečnosti.

najdugovečnije rase pasa

Lasa Apso

Ovo su rase pasa koje žive najduže!

Čivava

Jedna od najdugovečnijih pasmina, verovatno i zato što je jedna od najmanjih na svetu. Mala rastom, ali velikog srca, čivava je veoma privržena i inteligentna. U proseku žive između 15 i 20 godina. Najstarija zabeležena čivava na svetu doživela je 20 godina.

Jorkširski terijer

Jedna je od najpopularnijih pasmina, a svoga vlasnika će dugo usrećivati jer jorkširski terijeri u proseku žive između 17 i 20 godina.

Pomeranski špic

Ovi paperjasti mališani u proseku žive između 12 i 16 godina. Pasmini pomeranaca pripada i popularni Boo, najslađi pas na svetu.

Jazavičar

Pripadnici pasmine vrlo živahnog karaktera obično žive između 12 i 15, ali mogu doživeti i više godina. Jazavičar po imenu Šanel doživio je čak 21 godinu.

Mini pudla

Životni vek ovih pametnih slatkiša koje je lako trenirati obično traje između 12 i 15 godina. Ipak, najstarija mini pudla po imenu Simus živela je čak 20 godina.

Maltezer

Još jedna vrlo popularna mala pasmina u čijem društvu vlasnici uživaju između 12 i 15 godina koliko maltezeri u proseku žive. Maltezer je drevna pasmina koja dolazi sa Malte.

Lasa Apso

Ovi psi predivne naravi takođe imaju životni vek kao i druge male pasmine, između 12 i 15 godina. Lasa Apso uzgajan je s namerom da pomogne u čuvanju budističkih hramova.

Mops

Još jedna mala pasmina s kojom vas čeka 12 do 15 godina sreće i veselja, koliko mopsovi žive. Reč je o drevnoj kineskoj pasmini obožavanoj širom sveta.

Bigl

Biglovi se smatraju jednom od najboljih pasmina za decu jer su poslušni i vole biti vrlo aktivni. U proseku žive između 12 i 15 godina, ali bigl Buč je doživeo neverovatnih 27 godina!

Patuljasti šnaucer

Ova živahna pasmina ima jednako puno energije, pa je laka za treniranje. U proseku žive između 12 i 15 godina, a patuljasti šnauceri najsretniji će biti ako ih provedu aktivno sa svojim vlasnikom.

Izvor: Srbijadanas.com