NEVEROVATAN ŽIVOT PSA RATNIKA

Ima životnih priča za koje je dovoljno da ih stavite na papir i pred sobom ćete imati filmski scenario. Baš takav život vodio je i ovaj junak, a od ove godine i heroj filmskog platna u novom animiranom filmu. U pitanju je pas – narednik Stabi.

 

Narednik Stabi dobro je poznat generacijama odrastalim posle Prvog svetskog rata u Americi, a autori dugometražnog crtanog filma „Narednik Stabi: Američki heroj“ koji bi trebalo da stigne u svetske bioskope u aprilu, planiraju da njegovu slavu pronesu širom sveta.

narednik stabi

Pronašli ga vojnici

Svoj neverovatni život mali četvoronožni avanturista započeo je 1916. godine, a mediji iz tog vremena navode da je bio bul terijer ili bostonski terijer. Pronašli su ga vojnici na imanju univerziteta Jejl u Nju Hejvenu. Kaplar Robert Konroj, zaljubljenik u pse, prihvatio ga je kao svog i počeo da ga uči trikovima.

Kad je došlo vreme da njegova jedinica krene na zapadni front, Konroj je sakrio Stabija ispod kaputa i uspeo da ga krišom ukrca na brod.

Služba u Francuskoj

Prvi izazov u vojničkoj karijeri Stabija je čekao već na iskrcavanju u Francuskoj. Jedan oficir otkrio je skrivenog psa, ali ga je Stabi „razoružao“ tako što mu je salutirao, kako ga je Konroj naučio pre nego što su krenuli na put. Narednih osamnaest meseci Stabi je proveo u savezničkim rovovima u Francuskoj, a učestvovao je u četiri ofanzive i 17 bitaka.

Ranjavanja

U aprilu 1918. ranjen je u prednju nogu kada ga je pogodio geler jedne od ručnih bombi koje su Nemci bacali povlačeći se.

Posle ranjavanja Stabi je poslat u pozadinu na oporavak, a istovremeno je ranjenicima dizao moral, kao što je to ranije činio i na frontu. Čim se oporavio, vraćen je na front, a do kraja rata zaradio je još jednu ranu.

Život mu je bio ozbiljno ugrožen i prilikom jednog napada bojnim otrovom iperitom, posle čega je dobio i specijalno dizajniranu gas-masku. Tada je naučio i da upozorava svoju jedinicu na napade otrovnim gasovima, da pronalazi ranjenike na ničijoj zemlji, ali i da alarmira saborca prilikom artiljerijskih napada jer je ranije nego čovek mogao da čuje brujanje artiljerije.

Podvig

Jedan od Stabijevih najpoznatijih poduhvata jeste hvatanje nemačkog špijuna, koga je ugrizao za zadnjicu i držao ga tako dok saveznički vojnici nisu došli i uhapsili ga. Prema legendi, tada je dobio i čin narednika, mada ta priča nikada nije dobila zvaničnu potvrdu.

Predvodnik parada

Po povratku u otadžbinu Stabi je postao zvezda i godinama je predvodio parade ratnih veterana širom zemlje. Upoznao je čak trojicu predsednika Amerike.

Umro je mirno, u snu, 1926. godine, kada je Njujork tajms objavio „in memoriam“ na pola strane, što je više nego što su u to vreme dobijali mnogi značajni ljudi.

Izvor: Petmagazine.rs