PRONAĐEN IZGUBLJENI GRAD

Pomoću savremene tehnologije skenirano 1.200 kvadratnih kilometara i u prašumi pronađeno preko 60.000 građevina i ruševina koja su skrivala nekadašnja naselja Maja.

 

Više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja pronađeno je u prašumi u Gvatemali. Naučnici su laserskom tehnologijom otkrili celo područje objekata ispod prašume i krošnji drveća, uključujući kuće, palate, puteve i odbrambena utvrđenja.

naselja maja

U tom području, u blizini već poznatih majanskih gradova, živelo je nekoliko miliona Maja više nego što je utvrđeno u ranijim istraživanjima, javio je Bi-Bi-Si.

Naučnici su registrovali više od 2.100 kvadratnih metara u severnom Petenu. Oni su koristili revolucionarnu tehnologiju „Lidar“, koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom oku.

„Slike ove tehnologije pokazale su da je ceo region bio sistem naselja čiji su obim i gustina populacije u velikoj meri potcenjeni“, rekao je Tomas Garison, arheolog sa koledža Itaka.

Majanska civilizacija, koja je bila na vrhuncu pre oko 1.500 godina, pokrivala je područje dva puta veće od srednjovekovne Engleske sa populacijom od oko pet miliona.

„Sa ovom novom tehnologijom verujemo da je ovde živelo između 10 i 15 miliona ljudi“, rekao je Francisko Estrada-Beli, arheolog sa Univerziteta Tulan, dodajući da su mnogi živeli u nižim, močvarnim područjima za koje se do sada smatralo da su potpuno nepodesna za život.

Većina od 60.000 građevinskih struktura bile su kamene platforme koje su podržavale majanske kuće, koje su većinom bile od pruća i slame.

Jedno od posebno interesantnih nalaza je piramida od sedam spratova, pokrivena u vegetaciji tako da se praktično stopila sa džunglom.

Izvor: Srna